Читај ми!

Протест Савеза еколошких организација, блокирана раскрсница Кнеза Милоша и Немањине

Испред зграде Владе Србије у Београду oдржан је протест Савеза еколошких организација Србије. Учесници протеста захтевају да "Рио Тинто" престане са истраживањем литијума, као и да се усвоји народна иницијатива о забрани ископавања литијума и бора. На протесту су били и поједини опозициони посланици.

Демонстранти су блокирали раскрсницу Кнеза Милоша и Немањине улице уз поруку да ће "ту остати све до им се не испуне захтеви". За саобраћај је отворен смер Немањине улице од Савског трга ка Славији.

Патрола полиције регулише саобраћај на раскрсници Бирчанинове и Кнеза Милоша, недалеко од зграде Владе.

Протесту су присуствовали и представници појединих опозиционих странака, између осталих и представници Народне странке, као и председник Одбора за заштиту животне средине Александар Јовановић Ћута (коалиција МОРАМО).

Главни захтеви данашњег протеста: да "Рио Тинто" престане са истраживањем литијума, да се усвоји народна иницијатива о забрани ископавања литијума и бора и да из Србије оду рударске компаније.

Такође, учесници протеста траже и да оставке поднесу председница Владе и председник Србије, и да се "ослободи" РТС.

Окупљени су поручили да неће одустати од својих захтева. 

Еколошки протести су почели средином новембра прошле године у Београду, а повод је било доношење Закона о експропријацији и Закона о референдуму и народној иницијативи, као и најављен долазак компаније "Рио Тинто" и експлоатација литијума.

Активисти су тада оцењивали да су ти закони повезани са пројектом "Јадар" те компаније, због чега су 27. новембра 2021. организовали блокаду саобраћајница широм Србије, од којих је највећа била на мосту Газела.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво