Читај ми!

Ружић: Казне су јасно дефинисане, али је важније да се бавимо превенцијом насиља у школама

Казне за вршњачко насиље су јасно дефинисање али је од казни важније да се ради на превенцији, рекао је за РТС министар просвете Бранко Ружић.

Министар просвте каже да је просветнои систем одавно рекао "стоп" насиљу и да је важно да се тај систем утегне.

"Обично када имамо неки проблем ми формирамо радну групу, овде то није случај, имамо систем само га треба утегнути. Постоје тимови за преверивање насиља, педагози, психолози", рекао је министар Бранко Ружић.

Дејан Колар, отац тешко претученог дечака у Суботици рекао је да ће тужити ученике, родитеље и школу.

"То је фрапантно тежак случај, нажалост не и једини. Најважније је да ће дете бити добро, ја разумем оца и његово је право да тражи заштиту од оних које сматра одговорним. Отац каже да је пријављивао, најпре вербално насиље, али очигледно то није пренето на више инстанце. Инспекција је реаговала промтно када је дошло до физичког насиља, али апелујем и на децу, и на наставнике и на родитеље да не ћуте, да пријаве насиље", истакао је Ружић. 

Када је реч о статистици министар просвете каже да имамо 750.000 ученика у основним и средњим школама.

"Не желим да се бавим статистиком јер сам сигуран да насиља има и више али да се не пријављује. Лакше је спречити физичко наsиље ако се одмах пријави вербално или дигитално насиље", сматра Ружић.

Протекле недеље имали смо примере вршњачког насиља и у Сурдулици, Врању, Владичином Хану, Београду, па се поставља питање и колико су казне адекватне.

"Да ли ће се казне пооштравати, не знам. У уторак ћемо разговарати и о новим мерама. Казне су јасно дефинисање, и крајњи епилог односно најооштрија казна је избацивање из школе. Важније је да се бавимо не казнама него превенирањем", истиче Ружић.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво