Читај ми!

Брнабићева са представницима кинеског института за генетска истраживања

Председница Владе Србије Ана Брнабић разговарала је са представницима једне од глобално највећих генетичких компанија БГИ групе о сарадњи у области научно-технолошких истраживања, биомедицине и биотехнологије.

Ана Брнабић оценила је да је Србија направила велики искорак на пољу науке и технологије и ИТ сектора, који је последњих година постао и највећа нето извозна грана српске привреде.

Наводећи да је до сада у институте и научно-технолошке паркове уложено око 200 милиона евра, премијерка је истакла да ће Србија наставити да подржава и улаже у ове области са циљем стварања економије засноване на новим технологијама и науци.

Она је додала да су у плану већа улагања у развој вештачке интелигенције, на чему ради и Институт за вештачку интелигенцију у Новом Саду са више од 40 запослених.

У сврху даљег развоја вештачке интелигенције, Србија је, како је објаснила Ана Брнабић, набавила суперкомпјутер најновије генерације са платформом за вештачку интелигенцију и усвојила стратегију за даљи развој ове области.

Говорећи о сарадњи са БГИ групом, председница владе је истакла да ће следеће године започети изградња БИО4 кампуса за биомедицину, биотехнологију, биоинформатику и биодиверзитет, који ће бити један од првих таквих центара у овом делу Европе.

Додала је да је, у том смислу, од велике важности за Србију преношење искустава и знања и сарадња са једном од најзначајнијих компанија у свету у овим областима.

Детаљан план сарадње 

Саговорници су се сагласили да је у наредном периоду неопходно направити детаљан план сарадње, који ће се пре свега базирати на активностима у области истраживања, развоја и образовања, са циљем даљег развоја привреде и унапређења здравља грађана Србије.

Представници БГИ групе, једне од водећих светских биотехнолошких компанија, која има мото "Omics for All", истакли су да је за системски развој науке, друштва и државе засноване на иновацијама и знању, веома значајна подршка државе.

Они су изразили спремност да активно раде са српским партнерима и Владом Србије на промоцији у циљу добробити српских грађана и развоја бионауке у нашој земљи.

Председница владе захвалила је на помоћи коју је ова кинеска компанија пружила приликом отварања Центра за секвенцирање генома и биоинформатику, као и на помоћи при отварању две лабораторије Ватрено око, које су биле од великог значаја у борби против коронавируса.

На састанку је присуствовала и министарка науке, технолошког развоја и иновација др Јелена Беговић, као и амбасадорка Народне Републике Кине у Србији Чен Бо.