Читај ми!

Кркобабић: Младима додељено 1.630 кућа на селима, нема селекције, нови дом свима који испуне услове

Потписано је 530 нових уговора за куповину кућа младима на селу. Министар за бригу о селу Милан Кркобабић рекао је за РТС да дневно добијају 15 захтева, а да је досад младима додељено 1.630 кућа. Истакао је да је заинтересованост више него огромна, као и да је процедура једноставна и да нема селекције, већ да се куће додељују свима који испуњавају услове.

Министар за бригу о селу Милан Кркобабић рекао је, говорећи о потписивању нових уговора за куповину кућа са окућницом за 530 породица у Србији, да мисли да то за њих значи нови почетак и да су села основ опстанка Србије.

"Ако мислимо да Србија има будућност, да је пред њом живот, онда мора да буде и пред селима Србије. Заиста, јуче, ја бих рекао, можда мало претенциозно, историјски дан. Обично ми у Србији одлазимо. Имамо навику да Срби увек негде оду. Знате оно проклетство, 'Деоба' Ћосића и 'Сеоба' Црњанског. Сад смо јуче то окренули. Јуче смо кренули да се враћамо и 530 породица креће широм Србије у 300 села", истакао је Кркобабић.

Навео је да је заинтересованост "више него огромна".

"За вас ексклузивно, за гледаоце РТС-а, дневно добијамо 15 захтева, то је на годишњем нивоу негде око 5.000 захтева. Нисмо то очекивали, признајем. Кад смо кренули ово да радимо, било је скепси, али како време пролази, број захтева расте", навео је министар.

Кркобабић је навео да сви који желе да аплицирају треба да буду млађи од 45 година, држављани Републике Србије, да немају имовину и, како је истакао, да су решени да добију кућу и да Министарство за бригу о селу одобрава средства до 1.200.000 динара.

"Процедура је веома једноставна. Нема селекције. Ако испуњавају услове, редом, како ко захтев упућује, тако га ми испратимо и он добија кућу", објаснио је Кркобабић.

Министар Кркобабић показао је и фотографије кућа у које су се уселили млади који су аплицирали и навео да су на тај начин оживели села.

"У свим деловима Србије куће су на располагању. Има их негде око 150.000. Наш циљ је да у наредном периоду, биће то мисија која ће трајати десетак година, покушамо да те све празне куће попунимо", рекао је Кркобабић и додао да је досад додељено 1.630 кућа.

"Двадесет одсто младих који су живели у градовима одлучило да оде на село" 

Објаснио је да велики број младих остаје у селима и да су одлучили да се пријаве зато што су желели да се осамостале, док је, како је истакао, 20 одсто младих који су живели у градовима одлучило да се пресели на село.

"Локацију траже сами. Они су апсолутно пуштени и препуштени себи да пронађу кућу, да пронађу локацију, да нађу продавца куће, а све остале ствари ради локална самоуправа и Министарство", навео је Кркобабић.

Додао је да је Војводина најинтересантнија локација, пошто су имовинско-правни односи решени, и као пример навео Бачку Тополу у којој је додељено 110 кућа, а да су људи на југу Србије заинтересовани за Књажевац и Житорађу, а на западу за Мионицу, где су доделили кућу која има окућницу од близу два хектара.

"У свим деловима Србије имамо подједнако интересовање тих младих људи. Виде у комшилуку кућу, празна, знају да домаћин хоће да је прода и онда реше да је купе", истакао је Кркобабић.

Навео је да је током ове године за додељивање кућа потрошено око милијарду и 80 милиона динара и да је план да се и у следећој години обезбеди толико новца и да је о томе разговарао са председником Србије и напоменуо да спремност постоји.

"Наш став, став председника Републике, Владе Србије, да колико год буде захтева грађана Србије, младих људи, ми ћемо им изаћи у сусрет. Због чега је ово битно – просечна старост носилаца домаћинстава у Србији је 64 година. Просечна старост ових људи је испод 30 година. На овај начин подмлађујемо људе и решавамо битне ствари – економске, демографске и безбедносне проблеме ове земље", навео је Кркобабић.

Поручио је да се "земља брани мушкарцима, женама и децом која живе на тој територији".

"Ако немамо људе на нашој територији, онда треба добро да размислимо како ћемо чувати ту територију", нагласио је Милан Кркобабић.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво