Читај ми!

Београдске пијаце између традиционалног и модерног – да ли смо спремни за реконструкције

Одлазак на пијацу у Београду, традиција је која се негује вековима. За многе, пијаце су најбоље огледало друштва, а у свету су одавно и туристичка атракција. Свако прилагођавање модерним концептима, због тога многи узимају са резервом.

Када је пре петнаестак година најављена велика реконструкција пијацe "Каленић", Иван Вуковић и Милан Милетић снимили су филм да сачувају дух пијаце.

"Каленић" и даље изгледа исто, на пијаци су и данас неки од учесника филма и кажу да је време за промене.

Продавачица Гордана Андрејић сматра да се изгубио средњи слој становништва. "Има много супермаркета који имају исту робу, по не знам ни каквим ценама, али није квалитет као на пијаци", наводи Андрејићева.

Продавац Душан Оцокољић сматра и да је мање муштерија на пијацама, јер нема места за паркирање возила.

Прилагођавање има погодности

Велики паркинг, једна је од предности нове Палилулске пијаце. Овде ни зими нема зиме, а понуда је разноврсна: од воћа и поврћа па све до злата.

Прилагођавање модерном концепту, има многе погодности за купце свих генерација.

"Пијаца Палилул, типичан је пример традиционалног и модерног. Све већи број угоститеља у последње време одлучује се за живописни амбијент београдских пијаца. Ту предњаче Палилулска и Земунска пијаца, које отварају мале street food ресторане", објашњава из ЈКП "Београдске пијаце" Јелена Николић.

Менаџер месаре "Морава" Божидар Марковић каже да су задржали "право пречег закупа да се када се пијаца реновира, врате али не као малопродајни објекат, него као угоститељски. "То се показало као пун погодак", наводи Марковић.

Памте се и боља времена 

Док се једни прилагођавају променама, други памте боља времена.

Продавац Илија Маринковић наводи да је у ово време раније продавао и до "вагон купуса недељно", а да сада не може да прода ни 10 кила.

Јавно комунално предузеће "Београдске пијаце" ревитализовало је 14 од укупно 30 пијаца о којима брину. Док промене попут асфалтирања и нових тезги лако прихвате и купци и продавци, на пијаце на затвореном, попут Палилулске и Старог Mеркатора, многи се још нису навикли.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво