Читај ми!

Европа Ностра Србија забринута због судбине Старог савског моста

Европа Ностра Србија саопштила је да изражава забринутост због новог развоја догађаја у вези са судбином Старог савског моста и наставком штетних пројеката у старом језгру Београда.

Европа Ностра Србија је саопштила да исказано незадовољство и отпор грађана као и мишљења стручњака у вези са најављеним пројектом рушења Старог моста, указују да је поводом овог важног питања изостала темељна јавна расправа и није примењен трансдисциплинаран приступ за проналажење одрживог решења за најстарији београдски мост.

"Грађанима су потребни одговори који ће уважити њихове потребе као корисника јавног простора, у циљу адекватног решења питање саобраћаја и очувања овог препознатљивог симбола града Београда", наводи се даље у саопштењу. 

Европа Ностра Србија се позивамо на Закон о културном наслеђу Републике Србије који дефинише наслеђе као скуп ресурса "наслеђених из прошлости, препознатих као одраз и израз непрекидно еволуирајућих вредности, уверења, знања и традиција, насталих интеракцијом човека и простора током времена".

"Подсећамо да је један од циљева заштите истакнутих Законом о културном наслеђу обезбеђивање услова за одрживи развој и коришћење културног наслеђа. Истичемо да Оквирна конвенција о вредности културног наслеђа за друштво (Фаро конвенција) коју је Србија ратификовала пре више од једне деценије, обавезује доносиоце одлука на свим нивоима, да укључе, а не да антагонизују друштвену заједницу у питањима везаним за коришћење и вредновање културног наслеђа и неопходној мобилизацији за борбу против климатских промена", истиче се.

Напомињу и да се иницијативом Нови европски Баухаус коју је недавно покренула Европска комисија, поставља нова европска парадигма развоја за 21. век, у којој се  културно наслеђе посматра кроз призму побољшања квалитета живота грађана. Као и Фаро конвенција која промовише интегрисани приступ повезујући културни идентитет, природне пределе и биолошке екосистеме, тако и принципи Новог европског Баухауса посматрају урбани развој кроз одрживу, инклузивну будућност и осећај заједничке одговорности према културном и природном окружењу. 

"Апелујемо на све надлежне институције да у случају Старог савског моста али и у свим будућим великим инвестиционим плановима који прете да наруше спону између прошлости, садашњости и будућности Београда, прихвате нове принципе и нову визију развоја Београда. Она подразумева изградњу и реконструкцију објеката у духу циркуларне економије, очувања културног наслеђа, адаптације и трансформације постојећих објеката и регенерацију урбаних простора, као и изградњу нових објеката у складу са принципима Давоске декларација о култури која градитељску инфраструктуру посматра кроз јединство са културним наслеђем и савременим стваралаштвом.  Рушење до темеља како би се зидали нови објекти који по својим габаритима и начину градње угрожавају одрживост живота у градовима и уништавају културно наслеђе и историјско сећање, припадају моделима развоја превазиђеним у двадесетом веку", напомиње се у саопштењу. 

Европа Ностра Србија је позвала доносиоце одлука у Влади Републике Србије и Граду Београду, да у најскоријем року организују јавну расправу у којој ће саслушати предлоге струке и грађана Београда о могућим начинима решавања питања реконструкције Старог савског моста који ће сачувати његово историјско место у визури града, отворити више него актуелну тему отварања мостова Београда за афирмацију културе пешачења, бициклизма и здравијег градског живота.

"Поред тога што је Стари савски мост место сећања које повезује антифашистичку и слободарску прошлост Београда са новим генерацијама, он треба да постане и симболично место за дијалог о новој визији нашег главног града заснованој на поштовању културног наслеђа, естетици, приступачности, одрживости и партиципацији свих делова друштва", истиче се у саопштењу.

недеља, 22. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи