Читај ми!

Ове године убијено 25 жена у Србији, свака десета жртва силовања или покушаја силовања

На Међународни дан борбе против насиља над женама из Агенције УН за родну равноправност и оснаживање жена упозоравају да свет назадује у погледу женских права. У просеку је у 2021. више од пет жена или девојака сваког сата убијено од стране партнера или чланова њихове породице, упозоравајући су подаци УН. Истраживање ОЕБС-а открива да свака трећа жена у Србији верује да је породично насиље приватна ствар.

Директорка Агенције UN Women у Србији Милана Рикановић је, поводом Међународног дана борбе против насиља над женама, рекла да је насиље над женама и девојчицама најраспрострањенији облик кршења људских права у свету.

"Најновији подаци УН-а, показују да су највећа претња женама и девојчицама њихови најближи. У 2021. години, око 45.000 жена и девојчица широм света убијено је од стране њихових интимних партнера или других чланова породице", рекла је Рикановић.

Навела је да се Србија данас прикључује глобалној кампањи 16 дана активизма против насиља над женама темом Безбедност жена у јавном простору.

"Свака трећа жена доживи насилничко понашање у парку или на улици, а свака десета жена доживела је силовање или покушај силовања у јавном простору у Србији", рекла је Рикановић.

Свака трећа жена: Породично насиље приватна ствар

У Србији свака трећа жена верује да је породично насиље над женом приватна ствар, показује истраживање Организације за европску безбедност и сарадњу.

У саопштењу Поверенице за заштиту равноправности и америчке амбасаде, подсећа се да сви морамо да имамо друштвену и моралну обавезу да пријавимо сазнање или сумњу на насиље и да смо као друштво спремни да пружимо подршку.

Насиље над женама је резултат родних стереотипа, родне неравноправности и културолошких норми, каже се у саопштењу и додаје да проблем насиља над женама оставља озбиљне последице на друштво у глобалу, не само на здравље и добробит саме преживеле.

"Сваки нови случај отвара питање одговорности свих нас и спремности друштва да препозна, реагује и створи окружење које ће пружити подршку, емпатију и сигурност. Насиље у породици, партнерског и не-партнерско је озбиљан проблем који несразмерно више погађа жене и девојчице", пише у саопштењу.

Посебно, додаје се, забрињава то што је за многе жене њихов дом постао најнесигурније место за живот, а нарочито опасан тренутак за жену је онај када одлучи да напусти насилника.

"Много жена из различитих друштвених група трпи насиље, али су старије жене, Ромкиње и жене са инвалидитетом у додатном ризику и оне се изузетно ретко усуђују да пријаве насиље. Оно што као појединци и као представници институција морамо радити је да разбијамо стереотипе и да пружамо подршку жртвама породичног насиља, без осуде и критике", указује се у саопштењу. 

Гојковић: Морамо јаче и одлучније у борбу против насиља 

Председница Координационог тела за родну равноправност и министарка културе Маја Гојковић поручила је да је Међународни дан борбе против насиља над женама, 25. новембар, важан за указивање на то колико је родно засновано насиље озбиљан проблем, како код нас, тако и у свету.

"У Србији је ове године у породичном и партнерском насиљу убијено 25 жена, а у периоду од претходних десет година чак 340. Овo упозорава да је насиље према женама и даље присутно и да у борбу против овог облика партнерског и породичног насиља морамо ући јаче и одлучније него икада", рекла је Маја Гојковић.

Додаје да је Србија до сада остварила значајан напредак по питању стварања нормативног и стратешког оквира за борбу против насиља над женама у намери да се ради системски и удружено, како би се што брже и ефикасније дошло до одрживих решења.

"У 2021. години усвојен је нови Закон о родној равноправности, кровни закон у области заштите права жена, као и Закон о изменама и допунама Закона о забрани дискриминације и Стратегија за сузбијање и спречавање родно заснованог насиља према женама и насиља у породици. Претходно, 2017. године, почео је са применом и нови Закон о спречавању насиља у породици", подсећа Гојковић.

Додаје, међутим, да је поред доброг законодавног оквира важно да се овом проблему, који погађа читаво друштво, приступи системски кроз мултисекторску сарадњу.

"Зато ћемо у новом сазиву Координационог тела за родну равноправност радити на бољој координацији министарстава и других државних органа, као и на продубљивању сарадње са међународним и организацијама цивилног друштва", истиче Гојковић.

Напомиње да ће се Србија и ове године прикључити глобалној кампањи "16 дана активизма против насиља над женама" у којој ће акценат бити стављен на насиље над женама и девојчицама у јавном простору, такође израженом облику родно заснованог насиља.

"Сваки живот је подједнако важан и насиље над женама у оквиру породице и партнерских односа није само приватни, нити породични проблем. Зато као друштво морамо убудуће још више да радимо на промовисању политике нулте толеранције према насилницима, да верујемо жртвама и да их оснажимо и охрабримо да не ћуте и не затварају очи пред насиљем, већ да га пријаве", каже Гојковић.

Позива жене да пријаве насиље.

"Желим да пошаљем поруку свим женама које су претрпеле, или још увек трпе насиље, да га пријаве, да имају поверење у институције, које су дужне да одговоре на сваки случај насиља, и пруже неопходну заштиту и подршку", навела је Маја Гојковић.

Иначе, у оквиру глобалне кампање "16 дана активизма" данас се у парку Калемегдан, код фонтане Рибар, отвара изложба "Безбедна свуда". Изложба ће трајати до 10. децембра, када се обележава Дан људских права.

Изложбу организују Агенција Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена (UN Women) у Србији, Координационо тело за родну равноправност Владе Републике Србије, Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална права, Британска амбасада у Београду и ЈП Београдска тврђава.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи