Читај ми!

Обележено 60 година од формирања 250. ракетне бригаде

У касарни на Бањици 250. ракетна бригада за противваздухопловна дејства обележила је 60 година постојања. Бригада дежура 24 часа сваки дан у години. У последње две године опремљена је новим системима кратког и средњег домета Панцир С1 набављеним из Русије и ФК3 домета до 100 километара, набављеним из Кине.

Активни и пензионисани припадници 250. ракетне бригаде упркос киши и хладном времену обележили су годишњицу од формирања пука у ЈНА, али и славу јединице Светог Стефана Дечанског.

Командант бригаде, генерал Тиосав Јанковић истиче да су у протеклих 6 деценија положили много испита, укључујући и онај најтежи током агресије НАТО-а.

"Упркос бројној и техничкој инфериорности, бригада је одолевала свих 78 дана рата, извршивши бројна ватрена дејства. Резултат тога је велики број погођених и оштећених непријатељских ваздухоплова, а оно по чему смо познати јесу и оборени Ф117 и Ф16", каже Тиосав Јанковић командант 250. ракетне бригаде за ПВД.

Бригада је за постигнуте резултате и допринос у одбрани земље, 2000. године одликована највећим ратним признањем - Орденом народног хероја. Данас је добила и ново признање - Орден белог орла са мачевима, трећег степена.

Ресорни министар подсетио је на Раку Љутовца, војника Краљевине Србије који је 1915. топом оборио непријатељски авион и тако се уписао у историју.

Тај догађај сматра се почетком противваздухопловне борбе у нашој војсци. Искуства из савремених ратова, каже министар, показују да снажна ПВО одбрана може имати одлучујућу улогу у остваривању стратегијских ефеката.

"Остварени резултати у раду указују на висок ниво оспособљености и мотивисаности људства за извршавање наменских задатака. У наредноом периоду поред опремања савременим средствима и системима, одржавања постојећих средстава и подизања нивоа обучености, наш, ваш основни задатак остаје контрола и заштита суверенитета ваздушног постора Републике Србије", рекао је Милош Вучевић, министар одбране.

На крају свечаности, положени су венци на спомен обележје у част 28 припадника 250. ракетне бригаде који су дали своје животе.