Читај ми!

Ружић: Згрожен сам насиљем у школама у Суботици и Трстенику, очекујем строге и адекватне казне

Министар просвете Бранко Ружић рекао је да је згрожен над вршњачким насиљем у Суботици након којег је ученик основне школе остао без слезине. Истакао је да очекује строге и адекватне казне.

Ружић је, уочи скупа о инклузивном предшколском образовању, навео да се вршњачко насиље дешава и у другим срединама.

"Згрожен сам над насиљем које се догодило у Суботици, нажалост дешава се и у другим срединама, такође и у Трстенику", рекао је Ружић.

Ружић је рекао да Министарство ради у конитинуитету и да део надлежности имају и јединице локалне самоуправе, градска инспекција, покрајинска и републичка.

"Очигледно да се насиље одиграло у кратком периоду. Дете које је било предмет насиља друге деце било је у страху и није моментално рекло шта се десило, само да је пало. Хвала богу да се све завршило на добар начин у тим околностима", рекао је Ружић.

Министар просвете је навео да је оправдана срџба и став родитеља.

"Медицинска нега би, да смо у старту знали о чему се ради, наступила и много брже", рекао је Ружић и додао да је директор школе поступио по свим протоколима.

"Надам се да су за ученике у Трстенику предложене најоштрије казне" 

На тему дешавања у Трстенику и виновницима насиља према професорки енглеског, министар каже да очекује да виновници буду искључени из школе.

"Свакако је потребно да поштујемо законодавни оквир, процедуре и да схватимо сви заједно и медији којим се захвајујем на алармиању, и сви у друштву, да постоје процедуре, да не можемо доносити одлуке преко ноћи да би ефикат био онакав какав је прописан правилницима, протоколима и законом", рекао је Ружић.

Министар је додао да се утврђује ниво насиља, вербалног или физичког, и да се укључују и други актери, центри за социјани рад, МУП и поручио да су сви на заједничком послу.

Подсетио је да је дисциплинска комисија дала предлог, а да наставничко веће доноси одлуку у складу не са његовим ставом већ сваког здраворазумског јавног радника.

"Интимно говорећи, надам се да су предложене најоштрије казне - избацивање из школе", навео је Ружић

Важно је, како каже, апеловати на родитеље да схвате да је школа друга кућа за њихову децу, али и да се позабаве и првом кућом и васпитањем које дарују деци.

"Није нам намера да се бавимо само санкцијама, много је учињено на пољу превенције, то је једини пут да се смањи ниво насиља", рекао је Ружић.

Додао је да је са синдикатима договорено да се наредне недеље формира радна група, како би све постојеће механизме употребили да утегнемо систем и да се сви заједно позабавимо проблемом насиља.

"Важна је искреност у поступању према тим темама и да сви који тему покрећу у дурштву имају добру вољу и беневолентност како доћи до решења", рекао је Ружић.

О статусу службених лица за наставнике 

На питање везано за захтев о томе да наставници добију статус службеног лица, Ружић каже да је Министарство правде покренуло још 2019. радну групу за различите професије, па и за наставнике, која је радила на изналажењу решења ефеката и бенефита уколико би наставници добили статус службеног лица.

"Чак и сами наставници и представници синдиката на састанку нису били уверени да би та одговорност, пре свега у кривично правном смислу, у смислу њиховог непоступања била адекватна жељи коју желе да постигну", рекао је Ружић.

Ружић је навео да су разматрали другу могућност по питању статуса, да се према виновницима тих аката у случају насиља применују све одредбе кривичног закона, што, како додаје, и стоји у закону.

Верујем да ћемо на тој радној групи разговатрати и о томе шта је најадекватније решење, рекао је Ружић и подсетио да у Србији постоји 1.800 средњих и основних школа, а у основном и средњем образовању 750.000 деце.

"Наравно да друштво које је успешно пребродило корону, дојаве о лажним бомбама ствара стресне ситуације, али оне не аболирају починиоце насиља, већ захтевају много јачи приступ предагога и психолога", навео је Ружић.

"Школа има све механизме, зато је потребно да се родитељи обраћају школи, а не медијима", рекао је Ружић, а на подсећање да се отац школи у Суботици обраћао годинама додао да не би залазио како ће ко у тешкој ситуацији интимно одреаговати.

"Знамо званичан податак да је дете које је преживело насиље у Суботици да су му у петом разреду биле поломљене наочаре, инспекторка је изашла на терен, директор је све јасно изнео, поступа се по протоколима", рекао је министар.

Додао је да жели да још једном апелује на родитеље да пријаве школи, ако примете да не реагују и да се обрате надлежним службама министарства.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво