Читај ми!

Зашто је сингапурски Биополис инспирација за српски БИО4 кампус

Министарка за науку, иновације и технолошки развој Јелена Беговић истиче да је током развоја идеје БИО4 кампуса коришћен Биополис, а да су посетом Сингапуру за то добили и потврду. Каже да за пројекат Србије влада интересовање и ван граница као и да се српски студенти и научници из Европе и Америке посебно интересују да се врате и запосле у кампусу. Наводи и да је почетак планиране изградња БИО4 кампуса август, септембар идуће године и да би требало да траје две, три године.

Јелена Беговић је истакла за РТС, да је Влада Србије прошле године погласила пројектом од националног значаја изградњу новог екосистема за науку, где ће се на једном месту наћи академија, четири до пет факултета, научних института, али и научно технолошки парк за стартапове, компаније које излазе као резултат научних истраживања.

Такође, биће присуство и великих компанија из области био 4 - био медицина, био технологија, био информатика и био диверзитет.

Може ли Београд постати један од светских центара 

Истиче да је посета Биополису била веома битна.

"Ви када кажете Биополис, људи на глобалном нивоу из науке, али и из бизниса ће препознати ти као једну тачку развоја не само Сингапура, него и човечанства. Ми смо током развоја идеје кампуса 4 користили Биополис, а сада када смо уживо видели добили потврду да све то како смо ми замислили је обухваћено и у Биополису", оценила је Беговићева.

Додаје да се Биополис развија више од 20 година и указује да да наука заиста може да утиче и на економију.

Наводи и да би сада, с обзором да имамо добре истраживаче да се мали више ради на развоју иновација, трансферу технологија. 

"Сада је глобални тренд ка персонализованој медицини, сваки пацијент се гледа као јединствена индивидуа, захваљујући јединственој генетици и на основу тога, ви можете да радите и дијагностику, прогнозу болести и одређивање одређеног лека који је у складу с вашом генетиком. И то је велики бенефит", објаснила је министарка.

За кога су све нова радна места  

Почетак планиране изградња БИО4 кампуса је август, септембар 2023. године, сада је фаза завршавања архитектинског пројекта.

"Очекујемо последњи квартал 2023. године да крене градња која би требало да траје две, три године. Ту ће бити велики комплекси не само академија , компаније, него и додатни садржаји како би људи који ту раде дали максимум у науци, али и у трансферу технологије", рекла је Беговићева.

Посебно истиче да су све земље света које су уложиле у такве пројекте постале економски гиганти и да сада и Србија користи тај рецепт. 

Од 2007. до 2017. године, Србију је напустило пола милиона људи, то су били углавном високообразовани млади људи, док је крајем прошле године забележен прилив "мозгова".

Министака наводи и да за пројекат Србије влада интересовање и ван граница. Многе компаније су заинтересоване да буду део БИО4 кампуса, а да посебно изненађује интересовање српских студената и научника у Европи и Америци да ли могу да се врате и запосле у кампусу. 

"Што се тиче емиграција, када кажете пола милиона, то звучи страшно, али нико не каже колико се људи вратило, те податке треба да користимо мало одговорније. Сада се заиста интензивно ради на томе да се повежемо с дијаспором и да направимо један еко систем  да можемо да вратимо људе и да и људима који овде живе обезбедимо боље услове за рад", поручила је министарка Јелена Беговић. 

уторак, 14. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара