Читај ми!

Од јануара 2023. имплементација програма запошљавања жртви породичног насиља на територији Београда

Координаторка за родно засновано насиље Вишег јавног тужилаштва у Београду Горјана Мирчић Чалуковић одржала је састанак са представницима Градског центра са социјални рад, Националне службе за запошљавање, Аутономног женског центра и координаторкама за насиље у породици у свим основним јавним тужилаштвима на подручју стварне и месне надлежности ВЈТ у Београду, саопштено је из тог тужилаштва.

На састанку је, на иницијативу Координаторке, договорено да се од јануара 2023. године почне са имплементацијом програма запошљавања жртви породичног насиља на територији свих општина у Београду у циљу њиховог економског оснаживања.

Овај програм, у пилот варијанти, већ је спроведен у сарадњи Другог основног јавног тужилаштва у Београду и Аутомног женског центра, и дао је завидне резултате.

Његов циљ је да се женама са искуством породичног насиља, које су економски зависне, не могу да се запосле или којима су насилни супружници или партнери забранили да раде, да могућност да раде и економски се оснаже, те да изадју из насилне атмосфере.

У наредном периоду биће израђене смернице за поступање и пружање подршке свим групама/подгрупама за координацију и сарадњу, како би се са имплементацијом програма кренуло већ од јанура следеће године.

Координаторка за родно засновано насиље ВЈТ у Београду најавила је да ће наставити да активно учествује и прати имплементацију овог модела на подручју целог Београда.

Из тужилаштва подсећају да су жртве насиља у породици и партнерским односима, махом особе женског пола, што управо даје родну компоненту овом виду насиља, које је често последица неједнаке расподеле моћи између мушкараца и жена.

Та моћ се, наводе, пре свега огледа кроз економски положај жена, а искуство у раду у случајевима насиља у породици показало је да је један од разлога зашто жене остају у дисфункционалним и насилним породицама и њихова економска несамосталност.

Могућност запошљавања жртви породичног насиља предвиђен је и Законом о спречавању насиља у породици, уколико у конкретном случају постоји потреба за пружањем оваквог вида подршке, подсећају из тужилаштва.

субота, 21. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи