Читај ми!

Беговић: Градња БИО4 кампуса почиње идуће године

Изградња БИО 4 кампуса у Србији почеће у августу или септембру следеће године и трајаће око две године, изјавила је министарка за науку, иновације и технолошки развој Јелена Беговић, а премијерка Ана Брнабић оценила да ће нови кампус много значити за српску науку и економију.

Преијерка Ана Брнабић је током боравка у Сингапуру новинарима пренела да је о идеји биокампуса много слушала од министарке Беговић и читавог тима који се тиме бавио скоро две године.

"Било је врло инспиративно видети овакав кампус, то је један од првих биотехнолошких кампуса у свету и било је добро чути да смо на правом путу. Тако да је ово можда и финална потврда да сада кренемо у издавање локацијских услова и већ следеће године у изградњу нашег БИО4 кампуса", рекла је премијерка.

Она је оценила да ће то много значити за Београд, за Србију и за нашу науку и економију, али, како каже, то је један јако добар знак да Србија наставља да иде даље и да може да настави да гради успех који је постигнут у дигитализацији у протеклих пет година.

"Очекујем да ће нам то у наредним годинама донети бржи економски развој, односно даљи раст плата, раст пензија и све јаче Србије", закључила је премијерка.

Министарка Беговић је после обиласка Биополиса у Сингапуру, рекла да када је настајала идеја о изградњи српког пројекта Био4 кампуса, Биополис је био водиља.

Истакла је да је веома задовољна да оно што је предвиђено да се гради у Београду представља пресликану веома успешну причу Биополиса.

"Мислим да је изградња БИО4 кампуса стратешка одлука државе и, могу да кажем као научник, једна од најбољих идеја које смо имали у протеклих неколико деценија што се тиче улагања у науку. Планирамо да почетак изградње овог кампуса буде негде август-септембар 2023. године и планирано је да радови трају око две године, што значи да 2025. године добијамо нешто сасвим ново у науци", рекла је министарка.

Истакла је да је у Сингапуру било веома корисних савета од људи из Биополиса.

"Ако све то будемо урадили и спровели у дело, мислим да нас чека веома светла будућност што се тиче биотехнологије и увођење концепта биоекономије у српску економију и српско друштво", оценила је министарка.

Додаје да је Биополис, што се тиче биотехнологије, на глобалном нивоу постала врло препознатљива, али каже да им је требало скоро 20 година да дођу до овог нивоа.

"Верујем да никад није касно и верујем да неке ствари могу да се ураде брже, посебно ако користимо искуства и неке грешке које су други правили", закључила је министарка Беговић.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво