Читај ми!

Годишње се превремено роди око 4.000 деце, најмања беба у Институту за неонатологију има 700 грама

У Србији сваке године пре времена на свет дође око 4.000 беба. Прим. др Радмила Милеуснић Миленовић, директорка Института за неонатологију, каже за РТС да је у том институту просечно трајање хоспитализације за прошлу годину 39,12 дана. "Неке бебе су ту две недеље, а неке и по шест месеци и годину дана", додаје др Милеуснић Миленовић.

Најмања беба на интензивној нези у Институту има мало мање од 700 грама.

"На интензивној нези је двадесеторо деце, скоро су нам попуњени капацитети. Укупно у Институту је 106 пацијената", истиче др Милеуснић Миленовић.

Борба је, каже, велика, а неонатологија је веома напредовала последњих деценија – развој технике, технологије, знање лекара и системи у којима су родитељи придружују нези новорођених беба.

"Најважније је реаговати у правом тренутку и на прави начин, од рођења детета, поготово детета који у старту има проблеме. Ми лечимо децу: и превремено рођену децу и децу рођену у термину. Највећи број пацијената су нам деца рођена пре термина. Ми сваког дана радимо здравствену статистику. Просечно трајање хоспитализације код нас за прошлу годину је 39,12 дана. Неке бебе су ту две недеље, а неке и по шест месеци и годину дана", каже др Милеуснић Миленовић.

Наводи да и поред тога што је смањен наталитет у целом свету, повећан је број рађања деце испод 40. гестационе недеље.

"Наши подаци су да је проценат превремено рођење деце изнеђу 6,4 до 6,8 процената, а у свету се креће од пет до 18 процената. Најчешћи разлози су болести мајке. Ту спадају хроничне болести, дијабетес, инфекције, као и узраст мајке. Сматра се да је ризикофактор испод 18 година и изнад 35", напомиње др Милеуснић Миленовић.

Наводи да су за родитеље посете два пута недељно.

Најмања беба у свету је имала 240 грама. Рођена је у Јапану. У свету се сваке године роди више од 15 милиона беба пре времена.

среда, 15. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара