Читај ми!

Отворен нови затвор у Крагујевцу

У Крагујевцу је отворен нови Казнено-поправни завод, за смештај 500 затвореника. Изградња је коштала 30 милиона евра и један је од најмодернијих и најсигурнијих објеката у Европи уз боље услове живота и рада за затворенике и запослене.

Нови затворски комплекс у Крагујевцу има површину од 22.000 квадрата - 11 објеката са 265 соба. Ограђен је високом бетонском оградом, са тунелом за скенирање и више стотина надзорних и термовизијских камера. Има спортски, медицински и блок за едукације осуђених лица, шеталишта.

"Тако да на један хуман начин наши затвореници могу да издржавају своје затворске казне. Оно што могу да кажем да је била велика уштеда у буџету Републике Србије, то да су комплетан намештај, кревети, столице, столови, управо израђени у нашим казнено-поправним домовима", истиче министарка правде Маја Поповић.

За градњу је из буџета Србије обезбеђено 13 милиона евра, а 17 милиона из кредита Развоје банке Савета Европе.

"Побољшање услова живота лица лишених слободе и пружање могућности обуке и рехабилитације током издржавања казне су кључни предуслови за њихову будућу реинтеграцију у друштво", каже Томаш Бочек, вицегувернер Развојне банке Савета Европе.

Тобијас Флесенкемпер, шеф мисије Савета Европе у Београду истиче да је хумани затворски систем уставри стандард у којем се види колико је друштво напрадовало у остваривању људских права.

Србија, за разлику од Француске, Белгије, Грчке, нема проблем са пренасељеношћу затвора, тврде у Управи за извршење кривичних санкција. Наводе да је тренутно у српски затворима око 10.700 људи, а укупан капацитет готово 12.000.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи