Читај ми!

Када зграда почне да тоне, ко је (не)надлежан

Прича о солитеру у блоку 62 чији станари страхују за своју безбедност због пукотина на делу зграде нашла се у свим медијима. Чија је одговорност када се тако нешто догоди и ко треба да реши проблем.

Пуцали су и зидови у становима, али тек када су приметили да се један део бетонске ограде у приземљу потпуно одвојио, станари солитера број 102 у Улици Јурија Гагарина,у блоку 62 на Новом Београду, уплашени за своју безбедност, проблем су пријавили управнику, а он "Градском стамбеном".

Екипе су изашле на терен и подупрле зид дрвеним гредама како се не би срушио, али то је само привремено решење.

"Ја мислим да има преко 10 година да су се почели зидови полако раздвајати", каже Славко Томанић, станар и додаје да комшије крпе, зову алпинисте, па онда они то споља заптивају.

"Од слегања пуцају зидови, стави се рабиц жица, прекречи се и то се попуњава тако", каже Зоран Андромак, станар.

Да би проблем статитке зграде био решен, како смо сазнали у Секретаријату за инспекцију града Београда, стамбена заједница прво мора да ангажује вештака грађевинске струке који би утврдио узрок, степен и обим оштећења и предложио мере.

У Градском стамбеном кажу да они нису надлежни за пројектантске услуге, тако да станари морају сами о свом трошку да ангажују неку кућу која је за то лиценцирана. То је за њих велики издатак.

"Значи 44 године издвајамо средства, за шта су коришћена, зашто не можемо да их користимо за овакве ствари. Добили смо понуду за степениште за 1.500 евра, урадите и скините са нашег рачуна, а они кажу - не можемо, морају станари сами да скупе, значи то је нонсенс апсолутни", рекао је Зоран Андромак, станар.

"Од њих сам добио негативан одговор да ми то морамо сами да одрадимо и да то није у њиховој надлежности, тако да се вртимо у круг", каже Бранко Чуковић, управник из редова станара.

Детаљно истраживање 

Да ли се зграда заиста слеже и због чега, могуће је утврдити једино детаљним истраживањем, које морају да спроведу стручњаци, кажу на Грађевинском факултету у Београду. За овакво истраживање и израду пројекта потребна су три месеца.

"Треба осмислити план теренских истраживања са циљем да се управо добија што више информација везано за узроке које сматрамо да су могући и да се заправо реконструишу догађаји који су довели до слегања, значи у том тренутку када смо утврдили шта је непосредан узрок онда је могуће осмислити најадекватнију инжењерску меру", каже доц. др Вељко Пујевић, Грађевински факултет у Београду. 

На Грађевинском факултету у Београду још кажу да су се 70-их година на Новом Београду градиле изузетно квалитетне зграде. Међутим, пре једне деценије, ова зграда имала је 18 спратова, а сада има 20, па један од узрока може да буде и нестручна надоградња.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво