Читај ми!

Држава дели 3.600 заштитних рамова за тракторе, ко може да конкурише

Агенција за безбедност саобраћаја, МУП и Министарство саобраћаја покренули су акцију поделе 3.600 заштитних рамова за тракторе који се најчешће користе у Србији, а који тренутно немају заштиту. Оглас је већ расписан и трајаће до краја новембра. Грађани плаћају само административну таксу од 900 динара.

Конструисан је универзални заштитни рам за тракторе ИМТ 533, ИМТ 539, ИМТ 540, ИМТ 542 и ИМТ 549.

Директор Агенције за безбедност саобраћаја Бранко Стаматовић рекао је да је јавни позив објављен на сајту агенције, а да је на адресу Агенције Булевар Михаила Пупина 2 потребно послати потврду да су измирена сва пореска дуговања, фотокопију саобраћајне дозволе и фотографију трактора.

У Србији постоји између 410.000 и 450.000 трактора, већина је регистрована.

"Карактеристично је да у централној, јужној и источној Србији сваки други нема заштитни рам. Најчешће је реч о тракторима домаће производње ИМТ који се користе на њивама и шумама. Они су у том тренутку продавани без заштитних структура, а најчешће се користе у планинским пределима и слабије су снаге, до 40 киловата", рекао је Стаматовић.

Истиче да ће бити подељено 3.600 заштитних рамова, плаћено је и атестно испитивање, а грађани плаћају само административну таксу од 900 динара.

Планирано је да се акција организује и наредне две године, тако да ако неко не добије ове године, моћи ће да добије на неком од наредних конкурса.

У последње три године на путевима је страдало 78 возача трактора, а ван путева 86 особа. Стаматовић истиче да у тракторима сме да се налази само возач, не и путници.

Подсећа и да је неопходно да трактори на путевима користе ротационо светло, као и таблу за обележавање спорих возила. Агенција је покренула и акцију поделе ротационих светала.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво