Читај ми!

Драматично кршења права девојчица на интернету, једна од четири пријављује узнемиравање

У Србији је покренута кампања "Твоје тело је твоје! И на нету и у стварном свету!", која има за циљ да подигне свест о насиљу на интернету. Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић истиче за РТС да су девојчице изложене драматичном кршењу људских права на интернету. Директор Популационог фонда УН за Србију Џон Кенеди Мосоти указује да су казне за злостављаче слабе.

На иницијативу Популационог фонда Уједињених нација, у сарадњи са Повереницом за заштиту равноправности, у Србији је покренута кампања под слоганом "Твоје тело је твоје! И на нету и у стварном свету!".

Циљ кампање, која званично почиње 17. новембра, подизање је свести о технолошки олакшаном родно-заснованом насиљу и његовим последицама.

Кампања BodyRight позива доносиоце одлука да побољшају механизме заштите и мрежу подршке жртвама, као и да дигитално насиље ставе у законске оквире.

"Слаб законски оквир" 

Џон Кенеди Мосоти, директор Популационог фонда Уједињених нација за Србију, објашњава за РТС да ће кампањом BodyRight покушати да обезбеде да сви, не једино жртве, преузму контролу над аутономијом свог тела.

"Има много кршења права на људско тело, посебно у дигиталном простору. BodyRight ће покушати да обезбеди заштиту од дигиталног насиља, посебно за жене, али у суштини за све. Почива на концепту аутономије тела. Сваки појединац има власништво над својим телом", истиче Кенеди Мосоти.

Наглашава да је циљ да кршење људских права на интернету буду кажњено. "Те казне су сада слабе, као и законски оквир. Жртве нису адекватно заштићене", наводи Кенеди Мосоти.

Наводи и да је циљ кампање да људи, попут ауторских права за музику, буду заштићени на интернету.

"У свету, 85 одсто жена пријавило је да је било сведок дигиталног насиља, а скоро 40 процената је доживело насиље. У Србији, према последњем истраживању, више од 78 одсто испитаница се не осећа безбедно у дигиталном окружењу, а више од 50 одсто њих, доживело је дигитално насиље", указује Кенеди Мосоти.

"Жене више изложене насиљу" 

Бранкица Јанковић каже да је брз развој информационих и комуникационих технологија створио нове, али и олакшао старе начине за родно засновано насиље.

"Девојчице су чешће изложене драматичном кршењу људских права: не само права на приватност, већ и на телесну аутономију, интегритет и идентитет у крајњем случају. Сада се може вршити и дискриминација, али и насиље на друштвеним мрежама", наводи Јанковићева.

Према њеним речима, једна од четири девојчице пријављује да је била изложена сексуалном узнемиравању или ухођењу.

"Процена је да су жене 27 процената више изложене ризику од овакве врсте насиља. Никако не треба заборавити у којој мери су угрожени и младићи и мушкарци", наглашава повереница.

Указује да насиље на интернету има опасне последице, подсећајући на недавни случај када је младић из Лакташа извршио самоубиство због умреженог злостављања на интернету.

"Ако то будемо игнорисали, можемо да се суочимо са озбиљним последицима", упозорава повереница Бранкица Јанковић.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара