Читај ми!

Ко су београдски гимназијалци с петицом из хуманости

Иако су у медијима свакодневно наслови о вршњачком насиљу, Хуманитарни тим Пете београдске је доказ да има више оних који су добар пример, само се о њима мање прича. Нису једина школа која има петицу из хуманости. Десета београдска гимназија редовно организује различите хуманитарне догађаје, попут квизова. Редовно прикупљају новац за лечење деце.

Хуманитарни тим Пете београдске гимназије је прошлог месеца организовао турнир у малом фудбалу, а прикупљени новац дониран је за лечење Косте Лешевића који болује од тешке болести.

Ђорђе Брнабић из Пете београдске гимназије каже да имају у друштву ритуал да се једном недељно окупљају да играју фудбал.

"Волимо и сви смо га тренирали и мислимо да је здрава навика. Дошло смо на идеју, зато што смо радили још неке хуманитарне акције, да и у школи уз помоћ директорке да направимо хуманитарни турнир у фудбалу, да би некако окупили целу школу. Да то буде неко забавно дружење, а опет и да буде хуманитарно корисно", истиче Брнабић.

На турниру је било више ученика него што је ико очекивао и успели су да прикупе око 200.000 динара.

"То показује сама чињеница да смо за финале штампали само 280 карата, а на крају смо морали још 50 до 100 људи да пуштамо са печатима на рукама. Мислим да смо стварно фантастичну ствар урадили и атмосфера је била сјајна", прича гимназијалац Лука Хаџић.

Хуманитарни тим постоји неколико година уназад, откад постоји ученички парламент који се састоји од више тимова, објашњава ученица Богиња Николић.

"Хуманитарни тим је ту најпознатији, управо због хуманитарних акција које се организују већ пар година уназад и тек ће се организовати са новим генерацијама", најављује Николићева. 

Петица и за Десету београдску гимназију 

Није ово једина школа која има петицу из хуманости. Десета београдска гимназија редовно организује различите хуманитарне догађаје, попут квизова. Редовно прикупљају новац за лечење деце.

"Мислим да је од претежног значаја да се ми забавимо и покажемо своје знање. Прошле године смо имали последњи квиз и мислим да је био рекордан у броју питања, такође зближио је све ученике, зато што је сваки ученик понаособ морао да напише по десет питања", наводи Немања Вучковић из Десете београдске гимназије.

Иако у медијима свакодневно виђамо наслове који говоре о вршњачком насиљу, они су доказ да има више оних који су добар пример, само се о њима мање прича.

"За укупан психо-физички развој детета, све аспекте психофизичког развоја је јако важна та међусобна сарадња, размена и те неке ситуације у којим  деца уче и једни од других и уче у различитим ситуацијама, сами покрећу себе на различита учења", истиче психолог Бранка Тишма.

И не само што помажу, него се и друже. И одрасли могу од њих да науче.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи