Читај ми!

Кад вам стигне имејл са сумњивим садржајем, а кликнули сте – шта даље урадити

На велики број електронских адреса ових дана грађанима стижу поруке којима се обавештавају да се, наводно, против њих води поступак у вези са педофилијом или неким другим кривичним делима. Зашто се шаљу такви имејлови, како на томе зарађују сајбер криминалци, и зашто ни по коју цену не треба на њих одговарати нити отварати такве фајлове?

Ако вам стигне имејл са сумњивим садржајем, а не отворите линк, или документ који следи - безбедни сте. У супротном, највероватније сте постали жртва преваре сајбер криминалаца.

У последњој оваквој превари пошиљаоци су се представљали као начелници управа или команданти јединица Министарства унутрашњих послова Републике Србије.

"Код оваквих врста покушаја превара, особе које овакве мејлове шаљу ће у једном моменту у току комуникације тражити уплату одређене своте новца, да ли као неке таксе, или неког доприноса, дакле да на било који начин покушају да код жртве изазову потребу да плате одређену своту новца да плате на одрђеени банковни рачун. Тако да се највероватније ради о овоме. Јер до сада анализом мејлова нисмо дошли до тога да се ради о малициозном софтверу", каже Бранко Стаменковић, тужилац за високотехнолошки криминал.

Од примаоца се захтева да у одређеном року одговори на примљени имејл, у противном му се прети поступком пред тужилаштвом.

"Они рачунају на то, ако се потпишу као МУП, ако је порука довољно интересантна, ако кажу да је неко оптужен за педофилију, као у овом случају, или за неки други злочин да ће можда натерати корисника да кликне и да онда привуче неки злонамерни садржај", каже Лука Милинковић, стручњак за сајбер безбедност.

У Републичком јавном тужилаштву кажу да су овакве врсте превара честе. Зато будите опрезни.

"Кроз оно што пише од кога је стигао мејл, ту могу да провере да ли је стварно мејл МУП-а, или неке компаније, или је то нека рандом генерисана мејл адреса која служи управо зато да би слала тај злонамерни садржај. Ми се сви везујемо за потпис, чим видимо, као што је у овом случају МУП, мислимо то је сигурно то, али не мора да значи", каже Милинковић.

Уколико вам стигне имејл са сумњивим садржајем, обришите га. Ако сте случајно отворили линк, или додатак, обратите се стручној особи која ће вам рачунар очистисти од нежељених програма, затим пријавите Тужилаштву или одељењу МУП-а за високотехнолошки криминал, кажу у Републичком јавном тужилаштву.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво