Читај ми!

У којим градовима ће бити продужен попис

Попис становништва биће продужен за један до максимално седам дана у појединим градовима у којима нису пописани сви грађани, речено је за РТС у Републичком заводу за статистику.

Градови у којима ће бити продужен попис су Ужице, Ваљево, Смедерево, Панчево, Шабац, Нови Сад, Суботица и поједине општине у Граду Београду.

"Једина права мера у овом моменту колико је остало до краја пописа су заправо непописани кућни бројеви зато што је то ствар коју можемо да меримо за разлику од тога што број становника не можемо, то је онај број који треба да утврдимо", рекао је за РТС помоћник директора РЗС Петар Коровић.

Према његовим речима, остало је непописано око 85.000 кућних бројева и на основу тога је процена да је око 200.000 становника остало непописано.

"У Београду имамо завршен Сопот, Лазаревац, Барајево, да бисмо завршили Младеновац примера ради треба нам још један дан, а да бисмо завршили Звездару треба нам шест дана, то су процене на бази којих смо ми донели одлуку о продужењу рока пописивања", рекао је Коровић.

У зависности од општине до општине попис ће трајати од један до седам дана.

"Нећемо попис продужавати преко седам дана, почев од сутра", истакао је помоћник директора РЗС. 

До 30. октобра пописано је више од 6.300.000 становника, 2.400.000 домаћинстава и око 3.400.000 станова.

Према подацима Републичког завода за статистику, неколико десетина грађана одбило је да учествује у попису.

Закон налаже да они који одбију да буду пописани могу да буду кажњени од 20.000 до 50.000 динара, а одлуку о томе доноси Прекршајни суд.   

У првим данима новембра биће организовано телефонско дежурство у Републичком заводу за статистику и у свим јединицама локалне самоуправе, како би грађани који из било ког разлога нису пописани могли да се јаве дежурном пописивачу ради пописивања, саопштава РЗС.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво