Читај ми!

Универзитет у Београду међу првих 500 на Шангајској листи

Универзитет у Београду се десет година налази међу првих петсто универзитета на Шангајској листи. Ту листу академска јавност сматра једном од најважнијих у рангирању високошколских установа. Јер универзитет треба да показује своје резултате, кажу професори, а један од начина су управо листе универзитета.

Иако Шангајска листа за Универзитет у Београду по критеријумима није најповољнија за рангирање, јер наш најстарији универзитет нема нобеловце нити добитнике филдсове медаље, већ десет година је међу 2 одсто најбољих. Да достигне место међу првих петсто, требало је неколико година.

"Нама је најтеже било да видимо шта је Универзитет у Београду. Који су то радови. Десет година смо били под санкцијама, имали смо неко финансирање унутар земље, немате информациони систем факултета, немате информациони систем универзитета, ми смо то морали пешке да скупљамо по тим њиховим стандардима", рекао је проф. Бранко Ковачевић, ректор Универзитета у Београду 2006-2012.

Ове године је на 431. месту.

"Мислим да је тај да кажем ранг нашег универзитета добро позициониран. Околности у свету су исто специфичне, све у свему постоје велика улагања нарочито азијских универзитета који у последње време све више и више напредују на тим листама и на неки начин они преузимају примат од евроспких универзитета", рекао је проф. Владан Ђокић, ректор Универзитета у Београду

За бољи положај, потребан је систематичан рад.

"Да мало систематичније радимо. Пре свага ту мислим да су потребна велика улагања у истраживаче, али нису само улагања битна, битни су неки организациони фактори, да укључимо много више младих истраживача, да укључимо неке повратнике из иностранства, да укључимо неке гостујуће професоре, да профилишемо постдокторске позиције и наравно, морамо на неки начин онима који највише доприносе заправо угледу универзитета на бази цитираности и броја радова који објављују, да дамо неки подстрек, да им дамо неки бенефит", каже Ђокић.

Ковачевић је напоменуо да је клима битна.

"Треба дати значај томе, не само декларативно. Увек си важан онолико колико ти дају новца. Ту може да се доста побољша. Јер ми смо једна од земаља која најмање финансира образовање и науку", истакао је Ковачевић.

Рангирају се и научна поља. Најбољи пласман Универзитет у Београду бележи у области науке о храни и технологији хране. Налази се између 51. и 75. места.

понедељак, 23. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи