Читај ми!

Ко је одговоран што је на дечјем игралишту љуљашка пала на главу мајци с дететом у наручју

Поставља се питање ко је одговоран што је у парку у једном београдском насељу љуљашка пала мајци на главу док је у рукама држала двогодишње дете и колико су безбедна дечја игралишта. Зоран Бакић из Министарства привреде каже да се у тој незгоди распала конструкција љуљашке. Истиче да Правилник о безбедности дечјих игралишта јасно дефинише обавезе власника да се у сваком тренутку побрине да игралиште током употребе буде безбедно.

После незгоде у парку када је метална конструкција љуљашке пала на мајку са двогодишњим дететом, Град Београд је наложио преглед свих игралишта и утврђивање одговорности.

Зоран Бакић, председника Радне групе која је предложила текст Правилника о безбедности дечјих игралишта, објашњава да се у тој незгоди распала конструкција, која је, како каже, нажалост требало да буде стабилна, да носи и љуљашку и дете које се љуља.

Наводи да је Министарство привреде први пут донело Правилник о безбедности дечјих игралишта 2018. године, којим је регулисан начин пројектовања, постављања, одржавања и обавезе субјеката који у томе учествују. 

Годину дана касније донете су и одређене измене тог правилника које су се односиле на одговорност привредних субјеката. 

Ко је одговоран за незгоду 

Када се поставља питање одговорности за недавни случај у београдском парку, Бакић каже да Правилник јасно дефинише обавезе власника дечјег игралишта да се у сваком тренутку побрине да игралиште током употребе остане безбедно.

"То ја не могу да вам каже нити било ко из Министарства привреде. Јасно је као и остале одређене градске одлуке о комуналном реду које дефинишу власника онога ко постави дечје игралиште на јавну зелену површину. И сад је то од града до града другачије уређено", рекао је Бакић.

Да ли постоји регистар дечјих игралишта 

Истиче да о стандардима дечјих игралишта и правилима понашања брину пре свега локална комунална инспекција заједно с тржишном инспекцијом која контролише саму опрему која је постављена на дечјим игралиштима.

"Ми смо као законодавац препознали и ту потребу да на један систематичан начин водимо рачуна, односно прописали смо обавезу власнику дечјих игралишта да воде регистар свих игралишта која се налазе на његовом терену. По нашем сазнањима они воде ту евиденцију", навео је Бакић.

Истиче да се и даље поставља питање шта је заправо дечје игралиште, да ли је спортски терен, теретана на отвореном.

"Дечје игралиште је простор који је намењен за слободну игру деце на одређеној опреми која је предвиђена за то, да се деца играју у групама или појединачно. То је оно што сви колоквијално називамо паркић и заједно с оградом ако је потребно да постоји. Значи то је дечје игралиште", закључио је Бакић.

Нагласио је да контролу врши локална самоуправа и да је она највећи власник дечјих игралишта у Србији, али да су то такође и сви угоститељски и спортски објекти, школе, вртићи уколико у оквиру дворишта имају дечја игралишта.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво