Читај ми!

Хоће ли пречишћивачи ваздуха постати неопходни у сваком домаћинству

Све је више оних који на телефонима поред прогнозе проверавају и апликације које мере загађеност ваздуха. Хоћемо ли се због загађења поново носити маске, на које смо навикли за време короне и да ли ће пречишћивачи ваздуха постати неопходни у сваком домаћинству?

Вест да је Београд прошле године неколико пута био један од најзагађенијих градова на свету, била је аларм многима да купе пречишћиваче ваздуха за станове и куће. Прошлог децембра само у продавницама једног трговинског ланца продато их је 500. Продавци кажу да се продају и ових дана. Један смо тестирали.

Мењале су се боје које показују степен загађења – зелена, плава, љубичаста. Када смо запалили цигарету, вредности су почеле да скачу и сензор је поцрвенео.

"Моментално, ако је регистровао повећане вредности, пали се турбо режим, јачи режим рада, јачи режим филтрације и када достигне неке нормалне референтне вредности он смањује рад и буку", истиче Предраг Брујић, трговац.

Загађење ваздуха у затвореном простору може да буде и до пет пута веће него напољу. У затвореном има и много бактерија, вируса, гриња, алергена. То су честице величине 0,3 микрона, још ситније од озлоглашених 2,5 ПМ честица. Ипак, филтери морају да се мењају, а прозори често да се отварају како не би били контрапродуктивни.

"Пречишћивачи јесу корисна ствар у затвореном простору, међутим ми не можемо херметички да се затворимо. Није решење да имамо затворен простор и да пречишћивач ради све време. Потребно је отварати прозоре и повремено луфтирати", наводи проф. Дубравка Релић са Хемијског факултета.

Пулмолог сматра да технологија не може много да помогне, ако не променимо навике.

"Да престанемо да пушимо, да млади људи који још нису почели да пуше да то не раде, да мало боље искористимо слободно време да изађемо у зеленило, на чист ваздух, планине, шетње, тако ћемо много више урадити за своје здравље", наглашава Татјана Милошевић, начелница пулмологије КБЦ "Др Драгиша Мишовић".

На питање шта ћемо са саобраћајем и грејањем, истиче да то мора да решава неко други.

Треба имати на уму да ако желите чист ваздух у стану ова машина троши између 20 до 100 вати струје. Да би ваздух увек био чист, некада мора да ради и цео дан.

Постоје и јефтиније опције од куповине пречишћивача и филтера – природа и не отварајте прозоре када је загађење највеће – ујутру и увече.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара