Читај ми!

Крађа делова контактне мреже на прузи Београд – Нови Сад: Возови касне, угрожена безбедност

На брзој прузи Београд – Нови Сад протеклих дана догодиле су се крађе делова контактне мреже, због чега је саобраћај био отежан, возови су каснили, а безбедност била угрожена.

"Инфраструктура железнице Србије" оштро осуђује овакве крађе и верује да ће надлежни органи брзо реаговати, а починиоци бити ухваћени и строго кажњени, наводи се у саопштењу овог предузећа.

"Крађом делова контактне мреже на брзој прузи директно се угрожава безбедност саобраћаја и готово је несхватљиво да неко на такав начин доводи у питање не само изузетно вредну железничку имовину, већ и људске животе", наводи се у саопштењу.

"Инфраструктура железнице Србије" напомињу да је посебно опасно када се краду делови брзе пруге.

Најпре су у суботу, 8. октобра 2022. године украдене четири чврсте тачке на деоници брзе пруге између Земуна и Батајнице, по две на левом и десном колосеку. Због тога је на овом делу брзе пруге била уведена лагана вожња од 20 километара на сат, што је проузроковало кашњење путничких возова и поремећај у организацији железничког саобраћаја у београдском железничком чвору.

Стручне службе "Инфраструктуре железнице Србије" су санирале контактну мрежу, замениле украдене делове и оспособили је за редован саобраћај у недељу, 9. октобра у раним јутарњим сатима. Крађе су пријављене МУП-у, извршен је увиђај, а стручне службе "Инфраструктуре железнице Србије" обишле су и преконтролисале читаву брзу пругу.

Међутим, током претходне ноћи украдене су чврсте тачке и на сва четири колосека деонице брзе пруге између Старе Пазове и Нове Пазове, због чега су поново морале да буду уведене лагане вожње.

Чврсте тачке возног вода контактне мреже служе да обезбеде стабилност возног вода односно једног затезног поља (дужине до 1600 метара) која се налази на средини затезног поља, а дужина је од 100 до 130 метара.

Чврсте тачке су редовно под напоном од 25.000 волти. Крађом чврстих тачака возног вода контактне мреже угрожава се њена стабилност. Да би се омогућио саобраћај са електро вучом у условима крађа чврстих тачака КМ врши се ограничење брзине саобраћаја са електро вучом (увођењем тзв. лаганих вожњи) са 20 до 30 километара на сат.

Вредност једне чврсте тачке је нешто више од 100.000 динара, не рачунајући додатне трошкове, а индиректна штета због увођења лаганих вожњи, оштећења на возним средствима превозника и интервенција стручних служби са механизацијом на замени је знатно већа, наведено је у саопштењу

Ове године, посебно на пругама од Београда ка Ужицу и ка Шиду било је више крађа чврстих тачака контактне мреже, због чега су на појединим деоницама готово свакодневно увођене лагане вожње.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво