Читај ми!

Од ЕУ још 36 милиона евра за избеглице, надлежни кажу да је на делу "постпандемијски бум"

Европска унија помаже Комесаријату за избеглице са 36 милиона евра. У Влади Србије потписан је уговор, а новац је намењен за збрињавање избеглица и борбу против илегалних миграција.

После две године затишја, преко граница Србије прелази све више миграната. Многи илегално - у цистернама, на камионима, кроз земљане тунеле.

Од почетка године у нашој земљи регистровано је више од 86.000 избеглица, највише из Авганистана и Сирије. То је двоструко више у односу на прошлу годину када их је било око 43.000. У збрињавању је значајна подршка Брисела.

"Циљ посете комесара је да погледамо у оваквим околностима шта можемо да урадимо да повећамо безбедност, ојачамо границе. Наше границе су и европске, то је оно и о чему причамо када причамо о интеграцијама - да Западни Балкан није проширивање ЕУ, него да је практично уоквиривање ЕУ зато што смо ми са свих страна огрничени државама чланицама ЕУ", рекла је након потписивања уговора председница Владе у техничком мандату Ана Брнабић.

До краја године Србија ће, најављује, ускладити своју визну политику са правилима Европске уније. Измене се односе на држављане Туниса, Индије и Буруднија.

На границу Србије и Северне Македоније биће послате додатне снаге Фронтекса. Уз најновији грант, новчана помоћ Уније за проблеме миграција достићи ће више од 200 милиона евра.

"Имамо постпандемијски бум у кретањима миграције, бројеви се повећавају и треба да нађемо начин како то да решимо. ЕУ ће наставити да помаже Србији, а конкретан доказ је потписивање новог пакета помоћи од 36 милиона евра који ће помоћи да се оперативни капацитети Србије повећају када је реч о решавању миграција", навео је потпредседник Европске комисије Маргаритис Схинас.

Од званичника из Брисела и порука охрабрења - Србија ускоро треба да буде део европске породице.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи