Читај ми!

Одржан помен палим борцима муслиманске вероисповести који су бранили Београд 1915. године

На Новом гробљу у Београду испред Спомен-костурнице браниоцима Београда по први пут одржан је помен погинулим борцима муслиманске вероисповести који су своје животе дали бранећи Београд 1915. године.

Предвођени капларом из Сјенице Шемсом Мидовићем, припадници 4. батаљона до смрти су држали последње упоруште код Народног позоришта.

Венце су положили припадници Војске и Министарства одбране. Муфтија војни и београдски Мустафа Јусуфспахић истакао је да је ово важан историјски тренутак, јер се од заборава отргло сећање на погинуле борце.

"Ово је за нас веома узбудљив моменат. Моменат да после 107 година исправљамо неку неправду према неким људима који оставише своје животе. Велики је то број људи био и мислим да је то неко и свесно радио покушавајући да затре ту причу", каже Јусуфспахић.

Батаљон предвођен Мидовићем, чинио је 15 одсто одбране Београда. Они су мобилисани након указа војводе Радомира Путника из децембра 1914. године, након чега је мобилисано три годишта из Рашке области, укупно 5956 младића.

"Веома је важно не заборављати. Неко се борио да ти сутра будеш слободан, да ти имаш свој интегритет, борио се и дао живот за то. Мало је 107 година велике срамоте и да се ти људи називају "незнаним јунацима", итекако су код Бога знани итекако их знају њихове породице, а зашто их називати незнаних јунацима", додаје Мустафа Јусуфспахић.

Из Исламске заједнице Србије се надају да ће следеће године, уз помоћ града Београда, подићи спомен плочу у част 4. батаљона.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи