Читај ми!

Како изгледа живот деце на дијализи и зашто је трансплантација најбоље решење

У Дечјој клиници у Тиршовој на програму хроничне дијализе је девет малих пацијената. Најмлађи има свега 16 месеци. Дијализа би, међутим, требало да буде само привремена замена бубрежне функције до трансплантације.

Мирјана Цветковић, клинички асистент Дечје клинике у Тиршовој каже да имају девет малих пацијената на хроничном програму дијализе и 23 пацијента која су на перитономској дијализи.

Напомиње да дијализа представља златни стандард за привремену замену бубрежне функције код деце, а не трајну замену. Трајна замена је трансплантација, после које је живот деце неупоредиво бољи, рекла је Цветковићева.

Будући да је у Тиршовој једини овакав центар, неки пацијенти путују у једном правцу и по три-четири сата, да би затим на апарату били још четири или пет сати и онда путовали до куће.

"Јасно је и какав је живот и њега и његове породице", каже Цветковићева.

Истиче и да је раст деце много бољи после трансплантације, стопа морталитета и обољевања знатно нижа, а и друштвени живот се значајно побољшава.

Србија и овај Европски дан донора, који се обележава сутра, дочекује са поражавајућом статистиком у области трансплантације – на листи чекања је више од 2.000 људи.

Породице потенцијалних донора се, међутим, ретко одлучују да дају сагласност, и у најтежем тренутку, када се животи њихових најмилијих гасе, некоме продуже живот.

Да променимо и статистику и нашу свест о значају даривања и завештања органа, требало би да помогне и нова национална кампања "Још си ми ТРАГ".

четвртак, 26. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи