Читај ми!

Трособан стан на Врачару за 400 евра месечно, примамљивије од истине

Кад скоче цене станова за издавање, то је прилика за преваранте. Разоткривен је покушај младића који је преко огласа нудио луксузан стан у центру Београда по повољној цени, уз услов да се одмах уплати депозит. Док смо истраживали овај случај, испоставило се да је било још сличних превара.

Стан од 100 квадратних метара има чак три уредне кухиње, три спаваће собе са великим креветима и телевизороима, простран и светао дневни боравак, купатило је ново, скоро реновирано. Налази се на Врачару, у Београдској, цена је изузетно повољна - 400 евра и 6.000 динара месечни трошкови. Понуда је, признаћете, примамљива.

Ово је само један од огласа лажног станодавца, коме су многи поверовали и уплатили велике депозите, а да у стану нису ни били.

Док смо истраживали ову тему, на адресу Београдске хронике јавили су се људи који тврде да им је један 23-трогодишњак нудио станове на више локација у Београду који не постоје и тражио депозит.

Јављао се и у студентској групи на Фејсбуку, неки тврде да се преварама бави дуго и да је био и у затвору. Изнајмљивање станова је све скупље па су многи на повољне огласе на интернету реаговали брзоплето и постали жртве превараната. Стручњаци кажу, интерент је платформа која нуди брже и лакше могућности, али је и небезбедна.

"Морамо бити свесни да у данашњем свету преваре много лакше налазе нас, ако што нас и брзо проналазе производи који нас занимају и куће које желимо да изнајмимо. Данас криминалци осећају да је то много лакше, не морају лично да се представе, не морају чак ни да се чују са том особом, не морају ни да буду из тог града, те државе. могу да буду са било ког дела планете и понуде неки вид преваре", напомиње Лука Миленковић, стручњак за сајбер безбедност.

Интернет свакодневно користу 4,7 милијарди људи и то је тешко контролисати. Никада нисте сигурни ко је са друге стране профила.

Ако стан тражите преко сајтова, надлежни кажу, најбоље је да постоји посредник у договору, односно агенција. Када јабуке купујете на улици, нико вам не гарантује да нису труле.

"Закон о заштити потрошача регулише однос измеђи физичког и правног лица. правно лице има вештину, искуство, знање и моћ и у том контекрсу је потрошач заштићен одредбама Закона о заштити потрошача. Међутим, када је реч о трговини између два физичка лица која су равноправна, у том случају нема могућности примене закона о заштити потрошача", указује Весна Перинчић из Републичке уније потрошача.

Такви случајеви познати су полицији. Полиција лажним станодавцима може да уђе у траг, ако преварени имају бар писани доказ о договорима, а ако има више пријава, веће су и шансе да буду откривени и ухваћени.

Пре четири године ухваћена је Ј.Т. позната јавности управо из истих разлога, али резултати поднетих тужби још нису на видику.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи