Читај ми!

Колико грађани учествују у доношењу општинских одлука

Већ четири године законска обавеза општина је да питају грађане у шта би требало да се уложи новац од пореза на имовину. Анкета је показала да чак 60 одсто њих није веровало да може да утиче на општинске одлуке. У међувремену се напредовало. Томе је допринео и швајцарски програм за реформу пореза "Хелветас" који је из свог фонда обезбедио додатна средства за грађанске пројекте, а ангажовањем пописивача имовине у чак 45 општина, повећао и прилив новца од тог пореза.

Због слабо посећених јавних расправа, општине прибегавају да грађанима информације шаљу уз комуналне рачуне, преко флајера, плаката на трговима и пијацама, неки су отишли и корак даље.

"Када је наша библиотека отворила ово истурено одељење на Сребрном језеру ми смо дошли на идеју да искористимо и то и да питамо и туристе шта желе, тако да поред билтена шта смо урадили прошле године имамо анкетни листић шта желе", каже Јелена Пантић, руководилац финансија Општине Велико Градиште.

Прошле године, у Великом Градишту први пут су анкетирали и младе. На изненађење свих, у конкуренцији вај-фај дрвета на градском тргу и уређења центра села Мајиловац, победило је село.

"Идеју су осмислили ђаци из средње школе 'Милија Васић' из Великог Градишта, а ту су Удружење жена из срца Стига које је решило да реализује овај пројекат једним делом док ће други део пројекта релизовати ловци из нашег села", рекла је Александра Младеновић из тог удружења.

Да није све тако ружичасто, показује податак да је претходни четворогодишњи програм који је Хелветас делом финансирао из свог фонда спроведен у само осам општина, иако је започет у више од 40. За наредни је изабрано 15 општина.

"Очекујемо практично да свака од локалних самоуправа издвоји буџетска средства у посебну буџетску линију, што је у неку руку иновација, која ће бити намењена искључиво малим грађанским пројектима које ће швајцарска страна да кофинансира са 750.000 франака", истиче Бранислав Милић из швајцарског програма "Хелветас".

У Ужицу реализовано педесетак пројеката 

У Ужицу су спремни и за нови круг, што се претходног тиче уз средства из буџета реализовали су чак педесетак пројеката на 40 локација. Предлоге је слало више од 2.000 грађана.

"Јављају се и неке друге групације, крећу удружења да се активирају, чак имамо и интересовање верских заједница тако да се овај програме шири и он је добио обрисе укључивања великог броја људи из различитих структура и што је важно и из градова и из села", рекао је Миодраг Петковић из Градског већа Ужица.

Са јачањем свести грађана да се и они питају, напредује и швајцарски пројекат пописа имовине, којим су сада обухваћени и већи градова попут Смедерева , Пирота и Ваљева. То значи већи приход од пореза на имовину, који у овом тренутку пуни до 12 одсто локалних буџета.

недеља, 22. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи