Читај ми!

Министар Стефановић положио венац поводом годишњице смрти Милунке Савић

Поводом обележавања 49 година од смрти Милунке Савић и 110 година од њеног ступања у српску војску, министар одбране Небојша Стефановић положио је венац на њен гроб на Новом гробљу у Београду.

Небојша Стефановић положио је венац на гроб Милунке Савић у пратњи генерал-потпуковника др Горана Радовановића и бригадног генерала Сава Иришкића, и на спомен-обележје на Новом гробљу солунској ратници Наталији Бјелајац.

"Одлучна, храбра, поносита, спремна на жртве, јер је знала да брани своје, да не мрзи - јер не уме и не жели, не тражи ништа туђе и из душе воли слободу", рекао је министар.

Подсетио је да је Милунка Савић рањавана у борбама чак девет пута и одликована 12 и то највишим и српским и светским орденима.

"Похвала јунаштву српског наредника Милунке Савић прочитана је 1918. године пред стројем свих јединица Антанте и била је то почаст која није указана ни једном официру, нити генералу. После рата подизала је Милунка осим своје још српске деце, сирочади. Умрла је на данашњи дан у Београду", истакао је министар.

Милунка Савић је жена са највише одликовања у историји ратовања.

Рањавана је у борбама девет пута, а Французи су је прозвали "српска Јованка Орлеанка".

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво