Читај ми!

Екскурзије никад скупље, цех увек плаћају родитељи

Екскурзије су ове године добиле нову димензију. Многима је ово прво заједничко путовање и прилика да боље упознају школске другаре, јер су већину школовања провели онлајн, због короне. Али чини се да никада нису биле скупље. Александар Марков из Форума гимназија и Зоран Сердар из Јуте говорили су за РТС о томе да ли екскурзије могу да буду и јефтиније.

Шта ће све понети на екскурзију, где ће се сликати, која музика ће се слушати у аутобусу, ко ће са ким бити у соби, велике - мале бриге муче матуранте. На ову екскурзију чекали су годинама.

У понедељак ће ови матуранти Прве економске школе прво обићи Вишеград. Затим иду у Требиње, Билећу, Бијељину. Четири дана, три ноћења и путовање од 24.500 динара се завршава. Обезбеђен им је смештај у хотелу са три звездице, доручак и вечера, улазнице за локалитете.

"Кад се добије нека понуда - то су крајњи трошкови за једног родитеља и толико да буде крајње коректно. Онда родитељ процењује са дететом да ли може то да плати, тачно зна колико га кошта", каже Радован Станковић из Савета родитеља.

Организација екскурзије припрема се годину дана. У новембру прошле године анкетирани су ученици - колико их је заинтересовано и коју дестинацију би изабрали.

Формира се план и програм екскурзије, школа у договору са родитељима бира тип смештаја, аутобуса, број оброка, улазнице. Родитељи плаћају и дневнице професорима. Процес јавне набавке није једноставан.

"Јавна набавка за четврти разред, јавила се једна агенција, за други и трећи разред ниједна агенција. Онда смо поновили јавну набавку, једва се у последњем тренутку јавила једна", каже Милибор Саковић, директор Прве економске школе.

Све је мање агенција које хоће да организују екскурзије. И трошкови тога су, као и све остало, поскупели. Деца су жељна путовања и многима је ово једина прилика.

Цех увек плате родитељи, јер не желе да баш њихово дете остане без успомена са екскурзије.

Могу ли путовања да буду јефтинија 

Пета београдска гимназија понудила је родитељима пут од деветнаест хиљада динара за два дана и једну ноћ на Палићу. Земунска за матурску екскурзију путовање у иностранство за 66,5 хиљада динара. Излет до Ботаничке баште, Цркве Светог Марка и Ташмајдана кошта 1.650 динара.

Гостујући у Београдској хроници РТС-а, Александар Марков из Форума гимназија и Зоран Сердар из Јуте говорили су о томе да ли екскурзије могу да буду и јефтиније. 

Сердар је рекао да су високе цене, да је цена ексурзије за Шпанију висока, али не и превисока. Прво је, напомиње, велика километража, а ту су, додаје, и порези и намети на дневнице који су високи.

Свака дневница коју одређује Савет родитеља у школи опорезује се на три начина. Прво је порез на доходак грађана, друго су нормирани трошкови и треће је ПИО фонд - укупно 65 процената, објаснио је Седар.

Изнео је податак да су излети између 4.000 и 5.000 динара, без дневница професорских, дводневне екскурзије коштају између 9.000 и 12.000, тродневне између 15.000 и 20.000 динара.

Професор Марков напомиње да родитељи кажу да су екскурзије прескупе. Сматра да се сада мало више пише и прича о томе, а да су сваке године екскурзије скупе.

"Да су се побунили организовано и да децу нису послали на екскурзију у знак протеста - то се никада није десило, то недостаје, та врста самоорганизације - да се каже да не пристају на те услове", подвукао је Марков.

Матурске екскурзије су у питању, ако им је прескупо, а јесте, зашто сами не оду негде, уместо седам-осам дана негде могу дуже, упитао је Марков.

Према његовим речима, Шпанија није јефтина дестинација, професорске дневнце не поскупљују екскурзију, већ цене које агенције диктирају.

Најскупљи превоз, ванредни технички прегледи 

Сердар указује да је наскупљи превоз. Скочиле су цене горива, ванредни технички прегледи, безбедност је на првом месту, узимају се добри аутобуси, цена диктира старост аутобуса, квалитет и број седишта, а други фактор су, додаје, хотелијери. Цена рада је скочила, дневнице водича су веће, додаје Сердар.

"Трећи фактор где се може уштедети су професорске дневнице, оне нису високе, то је брига о деци, то је 24-часовни посао. Често професори седе по ходницима, често и не носе пиџаме, то се мора исплатити", рекао је Сердар.

"Проблем су дневнице, морају се вратити као 2012. да школе исплаћују дневнице, јер се тада плаћа свега 10 процената на опорезиви део", напомиње Сердар.

Професор Марков каже да су у јавности углавном наставници узрок проблема. "Када вас неко оптужи да зарађујете на деци није пријатно. Питање ексурзија је сврсисходност, сада су то туристичка путовања. Када деца иду на ексурзије морају да надокнаде те дане - мора се променити концепт", каже Марков.

Екскурзије су прескупе, сматра Маркови и додаје да се морамо пребацити на другачије моделе које се примењују у другим развијеним државама, студијска путовања -  зашто деца не иду на размену у Грчку, упитао је Марков.

Сердар каже да би хотели са мањим бројем звездица снизили цену, а да једнокреветне собе поскупљују цену екскурзије.

Професор Марков подвлачи да Савет родитеља одлучује где ће се ићи, да ли ће бити хотел са три или четири звездице. "Изгледа да има новца, иако кукамо, родитељи пронађу новац и плате скупе хотеле.  Деца морају да схвате ситуацију у којој живе", закључио је Марков.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара