Читај ми!

Вунене чарапе и џемпери поново у моди – тешко их је наћи и много коштају

Потрага за вуненим чарапама и џемперима није више ни тако лака, а ни јефтина. Потражња је већа него претходних година, а то одређује и цену.

У породици Бранке Голубовић вештина прављења вунених чарапа и џемпера преноси се са колена на колено. Када је на њу дошао ред да преузме породични бизнис, који је 1960. започела њена бака, одлучила је да модернизује пословање.

Уместо на пијачним тезгама на Златибору, ручни рад од праве овчије вуне из Ужица - понудила је купцима у онлајн продавници и на друштвеним мрежама. Продаја се удвостручила у време пандемије, а временом је и дизајн и паковање прилагодила млађим генерацијама.

"У процесу производње ових комада све комплетно је ручно рађено, осим добијања предива, предење се ради машински, то раде неке мале предионице у Србији. Све остало се ради методом штрикања, везења и кукичања, значи то су методе којима се сваки наш производ прави и све комплетно је руком рађено", наглашава Бранка Голубовић.

Ако није онлајн, потрага за вуненим чарапама и џемперима у Београду је, чини се, "потрага за благом".

На једној тезги у Чика Љубиној улици пронашли смо ручни рад бака Мице - која није хтела пред камере, јер каже да толико има посла да не може да стигне.

Традиционалне беле и сиве вунене чарапе, односно необојене, мекане и топле, права су реткост. А такве су ове њене. Што се наше екипе тиче, ова црвена трака је пун погодак.

Цене зависе од величине, украса и боје. Тако за чарапе од мерино вуне треба издвојити од 700 до 1.200 динара, а цене плетених џемпера су од 6.000 до 11.000 динара. Поред штриканих, траже се и пустоване чарапе.

"Систем рада је да се вуна уствари ваља, сапуном, водом и десет вредних прстију рукама. Значи, тако што се постави рецимо овако слика, као једно платно и онда се та вуна ређа, мота се и ваља се. Кваси са млаком водом и ваља се", објашњава Александра Благојевић, произвођач одеће од пустоване вуне.

Ако сте љубитељ одеће и чарапа од праве вуне, савет продаваца је да их потражите лети, када је мања потражња, па тако и цене. Уз одећу и чарапе, продаје се и необичан "пустовани сапун". Сапун обучен у капут од вуне, дуже траје, а служи и као пилинг.  

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара