Читај ми!

Протест и петиција у Грачаници поводом одлуке о размени земљишта

Група незадовољних грађана Грачанице покренула је потписивање петиције и протест због недавно усвојене одлуке одборника локалне скупштине о размени општинског земљишта за приватни пут, чији је власник Албанац.

Прошлонодељеном одлуком скупштине понуђена је размена општинских 17 хектара за приватни пут од 18 ари у Чаглавици, власника Реџе Шошија.

Након реакције јавности и медија, председница општине у Грачаници Љиљана Шубарић навела је да се ради о три хектара камењара на парцели од 17 хектара земље, те да ће о размени тек одлучивати надлежна министарства.

Покретањем петиције незадовољни грађани, међу којима је и бивши председник општине Грачаница Бранимир Стојановић, захтевају "поништење штетне одлуке о поклањању општинског земљишта".

"Донета је одлука о понуди, размена 17 хектара општинске парцеле за 18 ари пута у Чаглавици, приватног насеља, саграђеног пре десетак година, које је саградио Албанац који је продавао куће.

И тиме стварао профит, а сада би неко да му направи екстрапрофит, тиме што ће му поклонити један део или комплетну парцелу. Још не знамо до краја, али врло је вероватно да ће се десити да свих 17 хектара буде размењено за 18 ари, што је ненормалан однос", рекао је Стојановић медијима током протеста и почетка потписивања петиције.

Намера потписивања петиције, објаснио је Стојановић, да се спречи "опасан преседан, јер се тиме успоставља ново правило, да ће многи који су саградили насеља последњих деценију и по на овом простору моћи да потражују исто".

"Онај који је доносио ову одлуку није се водио јавним интересом и интересом грађана ове општине, водио се личним интересом", навео је Стојановић.

Додао је да је намера потписивања петиције сакупљање што више потписа, и обавештавање врха државе у Београду, међународне заједнице и свих релевантних фактора, са захтевом да интервенишу.

"Верујемо да постоје озбиљне сумње да се овде ради и о корупцији, јер не постоји јавни интерес који би могао да образложи ову одлуку, осим неког личног, коруптивног интереса", тврди Стојановић.

Представници локалне самоуправе у Грачаници данас се нису обраћали медијима поводом покретања петиције и простеста групе грађана, иако су новинари то тражили од њих.

четвртак, 18. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво