Читај ми!

Ружић за РТС: 45.000 бруцоша креће на факултете, стипендије и кредити повећани на 13.000 динара

За студенте у Србији почиње академска година. Министар просвете Бранко Ружић каже за РТС да ће 45.000 бруцоша данас почети своје студије. Пожелео им је срећан и успешан почетак академске године и навео да је у петак потписао одлуку о повећању износа студентских кредита и стипендија са 8.400 на 13.000 динара.

Министар Ружић је свим бруцошима и осталим студентима пожелео срећан и успешан почетак академске године.

"Наравно да ће данашњи дан отпочети интонирањем државне химне 'Боже правде', пре свега у смислу очувања и баштињења идентитета и поштовања државних симбола", рекао је Ружић.

Истиче да да ће 45.000 бруцоша данас почети своје високошколско школовање.

"То значи да је њихов број делимично увећан кад је реч о државним факултетима. Држава је обезбедила 30.000 буџетских места, око 15.000 ће бити самофинансирајући", додао је министар.

Када је реч о висинама школарина, министар Ружић каже да долази до благих повећања у распону од 5.000 до 10.000 динара.

"И то искључиво на оним факултетима на којима доста дуго није било повећања тих школарина", нагласио је Ружић.

Говорећи о висинама стипендија и студентских кредита, Ружић каже да је у петак потписао одлуку о повећању са 8.400 на 13.000 динара.

"То симболички доста показује колико Влада и Министарство просвете воде рачуна и о стандарду самих студената, па и родитеља. Позивам све студенте да се пријаве на конкурс за кредите и стипендије који траје од 1. октобра до краја овог месеца", додао је Ружић.

Указао је да ће се са тим повећаном исплатом кренути по завршеном конкурсу, као и да ће се увећање односити и на оне студенте који су раније аплицирали.

Када је реч о грејању у школама и на факултетима, каже да ће када отпочне грејна сезона почети и грејање у тим установама.

Истиче да се са енергетском кризом суочавају сви, па и Србија, али да је образовни систем један од најсензитивнијих делова друштва.

"Уверен сам да ће, као и у време коронавируса, образовни систем бити у фокусу државе и да у том смислу ни на који начин бити угрожени безбедност, здравље или само функционисање образовног система и процеса преношења и стицања знања", поручио је Ружић.

Ипак, указао је да је важно и да се у школама поведе мало више пажње када је реч у уштедама колико је то могуће у редовним околностима.

Нагласио је и да Тим за школе редовно заседа, као и да подаци говоре да је стање у основним и средњим школама редовно и да се настава одвија непосредно.

"Образовне установе, односно школе, нису биле место трансмисије вируса ни у време оних најтежих дана коронавируса, нема разлога да се било шта у том смислу мења. Наравно да уколико дође до неких алармирајућих података да ћемо предузети одређене кораке, али за сада од 1. септембра стање је редовно и све функционише на прави начин", поручио је Ружић.

Малолетничка делинквенција не јењава, а све гласније се говори о изменама закона. Ружић наводи да је насиље сложен друштвени проблем који захтева синергију свих надлежних служби и институција.

"Превенција и едукација су кључ, пооштравање санкција и санкционисање нису решење и мислим да механизми већ дуго постоје, али не смемо да заборавимо да смо ми одрасли управо ти који дајемо модел понашања деци. Такође, и медији су ти који на неки начин индукују то понашње. Као друштво морамо се тиме озбиљније позабавити", закључио је Ружић.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи