Читај ми!

Нови протест под слоганом "Руси, Украјинци, Белоруси и Срби заједно против рата" у Београду

Група грађана окупљена под слоганом "Руси, Украјинци, Белоруси и Срби заједно против рата" организовала је и вечерас у центру Београда протест, овај пут због руске анексије украјинских територија.

Током протеклих десетак дана та група је организовала више  окупљања, између осталог и због мобилизације коју је расписао руски председник Владимир Путин.

Десетине грађана вечерас је прошетало од Трга Републике до чесме на Теразијама и Хотела Москва поручујући "рату и анексији не".

Неки од њих носили су траснпаренте "Мир Украјини - Слобода Русији", "Путине, даље руке од Украјине", "Путин није брат, Путин је рат", као и плаво-беле заставе које су постале симбол антиратних протеста 2022. године у Русији током руско-украјинског рата и пре свега симбол уједињења људи за мир.

На скупу је оцењено да је "рат погубан, не само за Украјину, већ и за Русију".

И овај скуп био је конципиран као могућност за личне исповести учесника, који су између осталог навели да у болницима у Украјини нема медицинског прибора, да је већ стотину хиљада људи остало без посла....

Скуп је искоришћен и за прикупљање хуманитарне помоћ за украјинске избеглице.

Руски председник Владимир Путин је након спроведеног референдума у четири украјинске области Херсон, Запорожје, Доњецк и Луганск, припојио те области Русији.