Читај ми!

УН: Србија међу 10 земаља света које су највише напредовале у дигитализацији еУправе

Србија је међу десет земаља света које су највише напредовале у дигитализацији јавне управе, испред чак 16 ЕУ земаља по развоју онлајн услуга, наводи се у Извештају Уједињених нација. Индекс развоја електронске управе Србије оцењен је највишом оценом, као "веома висок".

У овогодишњем издању јединственог глобалног извештаја Уједињених нација "United Nations eGovernment Development Survey 2022", који садржи преглед стања и упоредно прати развој електронске управе у 193 државе чланице Уједињених нација, Србија се први пут нашла у групи земаља са највишим индексом развоја електронске управе на свету.

Индекс развоја електронске управе Србије оцењен је највишом оценом, као "веома висок". Позиција Србије је унапређена за 18 места у односу на извештај из 2020. године, што је осми највећи скок на ранг листи.

Према вредности индекса, еУправа Србије је данас на 40. месту у свету и најбоља у региону. У односу на прошли извештај, Србија је напредовала толико да је сада испред појединих држава чланица Европске уније - Хрватске, Мађарске, Бугарске, Румуније, Чешке, Словачке, наводи се у извештају.

Иначе EGDI - индекс развоја еУправе је композитни индекс заснован на три засебна базна индекса која мере развој онлајн услуга (OSI), људске капацитете (HCI) и телекомуникациону инфраструктуру (TII).

Вредност ових индекса може да буде "веома висок", "висок", "средњи" или "низак". И композитни и сви базни индекси Србије су оцењени оценом "веома висок".

По вредности индекса онлајн услуга Србија се нашла на 26. месту у свету, и то испред високо развијених земаља као што су Канада, Швајцарска, Норвешка и чак испред 16 земаља чланица Европске уније - између којих и Немачка, Белгија, Ирска, Пољска, Португал, Хрватска, Грчка.

Индекс еПартиципације позиционира нашу земљу на 15. место на свету, а само три чланице Европске уније, и то Данска, Финска и Естонија имају партиципативнију онлајн интеракцију државе и грађана.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво