Ајвар спаса за мотел Предејане – тегле стижу и до Немачке

Мотел Предејане чувено је одмориште на јужном краку Коридора 10. Пандемија је зауставила посао, а да не би затворили врата мотела и раднике оставили на улици, почели су производњу ајвара. После две године ајвар извозе у Немачку, а број запослених расте.

Укус и мирис удахнути у детињству не смеју да се наруше. Као по бакином рецепту паприка се пече на нанизаним кубетима. Три и по деценије рада у кухињи ресторана Верица Павловић заменила је овим крај ватре. У својој другој кући, каже, све се ради са задовљством.

"Јесте да је мало тежи посао, није баш нешто лак, али када нешто волиш можеш и да радиш и да урадиш", каже Верица Павловић, радница мотела Предејане.

За кратко време тржиште су освојили квалитетом. Ајвар је отворио и нова радна места младим људима из Предејана и околних села.

"За омладину, попут мене, много значи. Ја сам овде скроз задовољна и са особљем и са надлежнима", наводи Глорија Радосављевић, радница из Палојца код Предејана.

Идеје су навирале у ходу. Било је једино важно опстати, јер цело Предејане и околина живе од мотела.

"Време короне је веома тешко, најтеже од самог постојања мотела Предејане па до данас. Да бисмо сачували све наше раднике и опстанак нашег мотела ми смо кренули у производњу, то што најбоље знамо, производњу хране. Одлучили смо да производимо домаћи ајвар, љуте папричице у уљу и кисели купус", објашњава Ивана Вучковић, директорка мотела Предејане.

На столове и у тегле поврће стиже из сопствених пластеника. Кад понестане ту су повртари искључиво из овог краја.

"Производимо парадајз, краставац, тренутно скидамо парадајз и припремамо за купус", каже Драган Милошевић из Предејана.

Измештање трасе ауто-пута није битније утицало на посећеност. Показује то ова туристичка сезона на радост готово 140 запослених.

"Претходне године су биле слабе, ова је била одлична, али ипак не посустајемо настављамо са производњом ајвара и то још у дупло већим количинама. Раније смо ишли са неких 10.000 сада идемо са 25.000, па и 30.000 тегли за сезону", истиче Стефан Ивковић, шеф ресторана.

У првим данима пандемије власник мотела Предејане изгубио је битку са короном. Предузетничку способност и дух наследила је ћерка. Одрасла у Казахстану, школовала се у Русији и Шпанији, данас живи на релацији Београд–Предејане. Брига о овом крају остала јој је у аманет.

среда, 18. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи