Читај ми!

Како да се заштитите од нападача – три најчешће ситуације

Вест да је серијски силоватељ изашао из затвора након 15 година изазвала је и додатну забринутост, пре свега код жена. Стручњаци саветују избегавање мрачних улица, конфликтиних ситуација, да жене не иду ноћу саме, али пре свега опрез. Како би могле још да се заштите, показале су девојке које тренирају аикидо.

Према подацима Републичког завода за статистику, у 2021. поднето је 498 пријава због кривичних дела против полне слободе, у шта спада и силовање. То је готово 90 више него годину раније.

Уз ову бројку имамо и ону сиву. Истраживање Насиље према женама и девојчицама у јавном простору показује да чак 71 одсто насиље ни не пријави.

Мајстор аикида Дејан Жужа каже да свака жена може да научи да се заштити.

"Потребно је неко време, евентуално да упишу неки курс самоодбране, а за упечатљивију вештину и сигурност потребно је најмање годину до две дана", навео је Дејан Жужа.

Каже да је приликом самоодбране најбитније да се потенцијална жртва одмах ослободи од нападача и ако је стручна, то заврши на прави начин - тако да не повреди нападача до те мере да није способан за функционисање, али да му стави до знања да са њом нема шале и да неће бити жртва.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво