Читај ми!

Повереник поручио институцијама: Водите рачуна о 16. новембру

Повереник Милан Мариновић на обележавању Дана повереника указао је на забрињавајуће мали одзив органа власти који су се регистровали и објавили информатор о раду на платформи коју води и одржава Повереник.

„Ћутање управе крши углед, не само тог органа већ и државе. Од примене усвојених измена и допуна Закона, самом најавом издавања прекршајних налога од стране Повереника, ћутање управе смањено је са 80% на 35%. Дугорочни ефекти ових измена видеће се тек за годину дана. Такође, изменама Закона омогућено је и отварање подручних канцеларија. Прву ћемо отворити у Новом Саду у наредних месец дана, а у Нишу и Крагујевцу до краја ове године." истакао је данас у уводном обраћању Повереник Милан Мариновић, током обележавања Дана права јавности да зна 2022.године.

У уводном излагању учествовали су и представници страних делегација: шеф Делегације ЕУ у Србији њ.е. Емануеле Жиофре, заменица шефа Мисије ОЕБС у Србији гђа Сара Груен, шеф Мисије Савета Европе у Београду г. Тобиас Флесенкемпер и директор Мисије УСАИД у Србији гђа Брук Ајшам. Они су разменили мишљења о усвојеним изменама и допунама Закона, једногласно нагласивши да је слободан приступ информацијама предуслов одговорног рада органа јавне власти.

Овом приликом додељене су награде органима за унапређење права на слободан приступ информацијама за 2022. годину. У категорији републичких органа награда је додељена Министарству за људска и мањинска права и друштвени дијалог, у категорији правосудних органа Вишем суду у Новом Саду, у категорији покрајинских органа Дирекцији за робне резерве АП Војводине, и за најбољи информатор о раду Министарству културе и информисања.

У категорији локалних органа јавне власти први пут су добитници два органа локалне самоуправе-Град Суботица и Град Крушевац. У категорији највиших државних органа није додељена награда, као ни посебно признање за највећи допринос афирмисању права на приступ информацијама.

На крају скупа Повереник Мариновић указао је на забрињавајуће мали одзив органа власти који су се регистровали и објавили информатор о раду на платформи коју води и одржава Повереник. Од процењених 15 000 органа власти регистровало се само 450, од којих је тек 30 објавило информатор.

Он је подсетио на 16. новембар као значајан датум који треба упамтити јер тада истиче законски рок да се објави информатор о раду на наведеној платформи. Уколико до тада органи не испуне обавезу, Повереник ће спровести законско овлашћење и против руководилаца тих органа власти иницирати прекршајне поступке.

За те прекршаје прописана је новчана казна од 20.000 до 100.000 динара. Од ове платформе и органи ће имати користи, јер што више информација објаве биће мање захтева за слободан приступ информацијама од јавног значаја.

Тим поводом представљени су Јединствени информациони систем информатора о раду и XI публикацијa „Ставови и мишљења Повереника" .

Служба Повереника организује овај Дан у сарадњи са Мисијом ОЕБС у Србији. Снимак догађаја може се погледати на званичном Youtube каналу Повереника.