Читај ми!

Суша десетковала род кукуруза, а сада учестале кише донеле и болести

Кукуруз је овог пролећа у Србији засејан на око милион хектара. Незапамћена суша током лета смањила је род, а понегде га и преполовила. С почетком бербе готово свакодневно је падала киша, па се кукуруз суочава с појавом разних болести.

Снежана Парађеновић из Пољопривредне стручне службе Зрењанин каже за РТС да су се ратари у производњи кукуруза ове године суочили са бројним проблемима

"Прва проблематика се односила на изузетно дуге периоде без падавина и са високим температурама. Морамо нагласити да су високе температуре и током ноћи утицале на то да на кукурузу имамо мању оплодњу, лошије наливање што се касније одразило и на сам род", навела је Парађеновићева.

Указује да је током другог дела вегетације, у процесу сазревања, дошло до болести које су последица изузетно високог напада кукурузног пламенца и памукове совице које су имале екстремне улове ове године и правиле штете.

"Кукурузни пламенац нешто мање, јер су засушили листови клипа и он није могао да продре баш до самог клипа, али је зато памукова совица, која своја јаја полаже на сам врх где је била осушена свила, и ту су исхраном направиле оштећења на кукурузу која су касније направила подлогу за развој болести", објашњава Парађеновићева.

Наводи да сада раде мониторинг на 20 локација, као и да су установили на великом броју парцела, без обзира којој фази зрења се налазе, оштећена 60 до 70 одсто клипова.

"Интензитет тих штета није на сваком клипу исти и није на сваком локалитету у нашем региону исти, али можемо рећи да доминирају штете које су проузроковане радом инсеката и фузаријума. Имамо различите комбинације инсеката са свим тим болестима", наглашава Парађеновићева.

Истиче да се раде испитивања, као и да узимају узорке, будући да свако гљивично обољење као продукт свог развића оставља микотоксине у зрну.

"То ће анализе показати у којој мери и како, не мора да значи да ћемо имати висок садржај, испитивања ће показати", додаје.

Наводи да је присутна и гљива аспергилус чији је продукт афлатоксин.

"Постоје и фузаријозе, постоје и друге болести које имају своје токсине, али афлатоксин је најпознатији зато што је то продукт лучења гљиве аспергилус", закључује Парађеновићева.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво