Читај ми!

Нова спомен-плоча и трг тројици браће Милић у Косовској Митровици

У северном делу Косовске Митровице откривена је нова спомен-плоча посвећена тројици браће Милић, близанцима Бобану и Срђану погинулима 1999. током НАТО бомбардовања, као и брату Горану, преминулом од туге на годишњицу њихове смрти.

Нова спомен плоча постављена је на тргу који носи назив по страдалој браћи. На тргу је  подигнута и скулптура "Косовски божур".

Церемонији уприличеној поводом откривања нове спомен-плоче, уз велики број окупљених са севера и других српских средина на Косову и Метохији, присуствовала је и Нада Милић, мајка страдалих младића.

"Моје срце је сада преполовљено. Пола је тужно а пола је весело, када видим овај народ који је дошао и испоштовао моју децу пре свега, захваљујући грађанима Митровице који су се окупили у оволиком броју и одали пошту мојим синовима", поручила је Нада Милић.

Најпре је погинуо Срђан, водник прве класе, у 26. години. Са возачем и још три војника кренуо је возилом на задатак. Стотинак метара од места поласка њихово возило је наишло на мину. Сва три војника су погинула на лицу места, Срђан је, тешко рањен, пребачен у болницу у Митровицу, а потом на ВМА, где је преминуо 4. априла 1999. године.

Неколико дана након што је Срђан сахрањен у Приштини, Милиће је задесила нова трагедија. На ратном задатку погинуо је и  Бобан, потпоручник, други син близанац. Бобан се налазио у оклопном возилу са још седморицом војника. Две ракете на топлотно навођење погодиле су њихово возило.

После бомбардовања Драгољуб, Нада и њихов најстарији син Горан кренули су у Краљево, где су имали кућу. Али туга за Срђаном и Бобаном је била толика да Горан то није издржао. Срце му је препукло за браћом годину дана касније, тачније 13. маја.

На гробљу "Барутана" у Краљеву стоје хумке сва три брата, а од 2011 године придружио им се и отац Драгољуб.

На новооткривеној спомен плочи браћи Милић цвеће су поред мајке Наде, положили заменик директора Канцеларије за КиМ Борислав Тајић, председник Српске листе Горан Ракић и председник Привременог органа општине Косовска Митровица Александар Спирић. 

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво