Читај ми!

Са каквим очекивањима студенти дочекују нову академску годину

Иако академска година званично почиње 1. октобра, током недеље, у зависности од факултета, организујују се пријеми за бруцоше. Они старији, приводе крају полагање испита како би уписали наредну годину.

Нова академска година почиње наставом на факултетима, што студентима и највише одговара.

"Студентима много више значи да су константно на факултету зато што, тиме што смо били пребачени на онлајн, изгубиле су се многе радне навике", рекла је Ана Ћурић, студент продекан Рударско-геолошког факултета.

"У пријатном амбијенту, са новом зградом, добили смо развојни имплатолошки центар и од ове године ће студенти радити у том центру, тако да ишчекујемо прве пацијенте", каже Младен Шиљковић, председник парамнета Стоматолошког факултета.

Стефан Ковачевић, председник студентског парламента ФОН-а каже да је Факултет добио нове акредитације. "Наравно ту је и нова зграда која ће студентима омогућити боље услове студирања", рекао је Ковачевић.

Објашњавају да су сенати универзитета донели неке од препорука по којима преба да поступају високошколске установе, а да је Студентска конференција универзитета Србије као и претходних година послала допис Министарству просвете о препорукама за високошколске установе како би студенти могли да студирају са неким олакшицама.

"Што се тиче уписа у наредну школску годину, студенти су затражили да за упис у наредну школску годину свакао могу у завршним годинама да упишу до 90 ЕСПБ поена како би могли да заврше своје студије. Да се школарина одложи у више рата и да се студентима на тај начин изађе у сусрет како би могли да полажу испите и измирују своје обавезе на факултету", каже студент-проректор Универзитета у Београду Ана Грчић.

"Организовање додатних апсолветских рокова за студенте који су такође завршних година. И поново смо упутили молбу да се буџетска места попуњавају и без остваривања услова од 48 поена, што је био случај претходне две године закључком Владе. Такође у претходном периоду полемисали смо о продужетку рока за студенте којима сада истиче двоструки или троструки број година, тачније за студенте који су се уписали по Болоњи", каже Маргарета Смиљанић председник СКОНУС-а.

Каже да је Министарство донело препоруку о продужетку рока за такве студенте, усвојен је закључак да се рок за старе студенте, тачније студенте који су уписали високошколске установе пре увођења Болоње, такође продужи.

За старе студенте, кажу, тражиће трајније решење. У Србији студира 230.000 академаца.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво