Читај ми!

Ако дође до нуклеарног акцидента, Велинов објашњава шта грађани треба да раде

Директор Директората за радијацију и нуклеарну сигурност и безбедност Србије Слађан Велинов рекао је за РТС да се због тренутне ситуације у Запорожју врше мерења и гледа свакодневно шта се дешава у окружењу. Уколико дође до било чега озбиљног, ми ћемо реаговати, посаветоваћемо грађане, имамо план у случају акцидента, напоменуо је Велинов и додао да не треба куповати јод.

Међународна агенције за атомску енергију у Бечу упозорава – око запорошке нуклеарке треба хитно направити заштитну зону.

Први човек те агенције потврдио је да су почеле консултације са представницима Украјине и Русије о томе.

Србија је чланица Агенције која броји 175 земаља и прати сва дешавања која се тичу нуклеарне безбедности.

Све одлуке, све прописе Међународне агенције за атомску енергију као и њене активности прати Директорат за нуклеарну сигурност Србије.

Директор Директората за радијацију и нуклеарну безбедност и сигурност Србије Слађан Велинов рекао је за РТС да Србија мери ниво радијације.

"Ми меримо годишњим мориторингом, али због тренутне кризе меримо и гледамо свакодневно шта се дешава у окружењу", рекао је Велинов.

Европске мерне станице показују: било шта да нам се деси, исте секинде ћемо реаговати. Ако дође до нестанка струје, било чега на самој станици у Запорожју, пратићемо околне станице које су у кругу од неколико километара и онда ћемо видети да се било шта дешава, објаснио је Велинов.

Одговарајући на питање колико Србија има мерних станица и да ли су резултати зрачења доступни јавности, Велинов каже да су резултати доступни на њиховом сајту, а да Србија има девет станица.

Од Европске комисије добили смо пројекат, а почетком следеће године добићемо још 33 станице јер нам је циљ да покријемо све веће градове у Србији, да обновимо цео систем и да га модернизујемо баш због безбедности која је неопходна и због праћења целог система.

Уколико дође до акцидента, колико су грађани у опасности

Велинов каже да "ако дође у самом Запорожју, далеко је то од нас".

"Нема потребе за бригом. Ми ћемо тог тренутка, ако се нешто деси, кориговати, радићемо контролу хране која долази оданде и контролу воде, иначе нема потребе за куповином јода, то је преко 2.000 километара", указао је Велинов.

"Ове године смо увели Џеј-Родов систем, он показује да уколико дође до било каквог зрачења а убаце се метеоролошки подаци – куда иде облак, шта се дешава, даје нам све аспекте шта можемо да очекујемо и како да се понашамо", објаснио је Велинов.

Каква је процедура у случају неког нуклеарног акцидента

"У случају да дође до било каквог нуклеарног инцидента, само слушајте наше информације. То је основно и главно, јер једино ми имамо праве информације што се тиче таквих ствари", подвукао је Велинов.

Рекао је да у Бечу имају билатералне састанке са потписницима уговора са земљама у окружењу.

"Сутра ћу имати састанке са Мађарима и знаћемо тачно шта се дешава код њих у Пакшу. Они ће видети каква су наша мерења што се тиче радиоактивности, комплетан мониторинг и да они нама дају", каже Велинов.

Имамо мултилатерални састанак са свим државама старе Југославије, хоћемо да убрзамо пограничну сарадњу, хоћемо да нам све иде брже, један пословни однос који треба да нам буде свакодневица, додао је Велинов.

Поручио је грађанима да нема потребе за бригу.

"Пратимо све, гледамо, праве информације које дођу, доћи ће од нас, онога тренутка ако дође до било чега озбиљног, ми ћемо реаговати, посаветоваћемо, имамо план у случају акцидента", закључио је Велинов.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво