Читај ми!

Отварање изложбе у Бечу "Никола Тесла - кључни допринос енергетици"

Рат у Украјини и ратна дејства око нуклеарке Запорожје покренуо је питање безбедности нуклеарки у свету. То ће бити и главна тема петодневног заседања у Бечу Генералне скупштине "Међународне Агенције за атомску енергију". Међу 175 чланица агенције је и Србија. Министарка културе Маја Гојковић отвориће изложбу "Никола Тесла - кључни допринос енергетици".

Нуклесарна безбедност никад  није била актуелнија тема, а биће и окосница разговора на 66. заседању Генералне скупштине Међународне агенције за атомску енергију. Чланице ће размотрити побољшање мера заштите од зрачења у случају акцидента, такође и ефикаснију размену информацијама у ванредним ситуацијама, разговараће се и о напретку нуклеарне технологије, климатским променама и о коришћењу нуклеарне енергије у решавању светске енергетске кризе.

Генерални директор Међународне агенције за атомску енергију Рафаел Мариано Гроси био је на отварању и упозорио да је неопходно направити заштитну зону око нуклеарне електране Запорожја и да је то једино решење да се спречи инцидент који би само повећао патњу грађана.

У оквиру Генералне конференције ИАЕА, у седишту УН у Бечу, биће одржано и мноштво догађаја, међу којима и отварање изложби.

Тако ће потпредседница Владе Србије и министарка културе Маја Гојковић отворити изложбу "Никола Тесла - кључни допринос енергетици".

"Изложба је веома значајна и изазива велику пажњу јер је реч о Николи Тесли, научнику који је задужио читав свет. Ова 66 конференција посвећена је зеленој енергији и одрживом развоју, а управу и такву поруки има и наша изложба", напоменула је Гојковићева за РТС.

Према њеним речима, Никола Тесла је био један од пионира ове теме јер сви његови патенти били су упућени на уштеду енергије.

"Био је визионар и као да је знао да бреме богаства и обиља у енергетском смислу су данас тема о којој треба да размишља читав свет. Када је Гроси сазнао да ће Србија имати поставку о Николи Тесли, он је донео одлуку да ће учествовати у церемонији отварања. Задатак државе је да очувамо културно наслеђе као што је наслеђе Николе Тесле", истакла је министарка.

У оквиро Генералне скупштине биће још 80 програма.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се