Хакерски напади, непогоде или нестанак струје – како заштити податке у великим компанијама

Велике компаније у сталној су потрази за новим безбедносним решењима: за заштиту података од хакерских напада, природних непогода и нестанка електричне енергије. "Пјур сториџ", једно је од најсавременијих таквих решења, које користи више од четвртине најбогатијих компанија на свету. Користе га и домаће компаније.

Хардвери се налазе на више локација у различитим дата центрима. Састоје се од брзих и отпорних ССД, такозваних флеш дискова који су спојени мрежама високог протока интернета.

"Суштина ових система је да се сви уписани подаци синхроно реплицирају на више сториџ система. Уколико се неки компромитује услед хаварије на некој хардверској компоненти, због елементарне непогоде, хакерског напада или нестанка струје, аутоматски ће други системи преузети његову функцију", објашњава маркетинг координатор у "Брејниринг ИТ солушнс" Никша Степановић.

Додаје и да ако се поједини подаци "изгубе" на другим система, да ће у року од неколико секунди бити враћени у функционално стање.

На тај начин се, између осталог, гарантује безбедност пословних податка, повећава отпорност ИТ система и осигурава континуитет безбедног пословања фирме.

"Имамо троструку просторну уштеду, где смо са истом количином простора омогућили будући несметан раст компаније. Ту је и поједностављено управљање системом, јер се све ради софтвером из централне конзоле, која је доступна преко свих уређаја који запослени користе", наводи директор ИТ сектора "Универекспорт" Недељко Петровић.

Системи штеде и енергију 

Такви системи за чување података, раде се према потребама фирме, као одело по мери.

Најважније је да и када тај систем ради, а када га хакери нападну и у случају да дође до његовог редовног ажурирања или унапређивања, у току целе године нестанак података може да траје највише тридесетак секунди.

Коришћењем "пјур" технологије, штеди се до 80 одсто енергије, а коришћење искључиво ССД дискова, обезбеђује бржу доступност података.

"'Пјур' је искористио тренд раста ових 'ол флеш' технологија и развио своја решења искључиво на њима. Тај иновативни приступ и фокус на 'ол флеш' технологије омогућава врхунске перформансе и најбољу заштиту података", каже менаџер развоја у "Веракомп" Марија Глођовић.

"Пјуриџ" дата центри емисију угљен-диоксида смањују 84 одсто, а трошкове одржавања опреме и софтвера готово за половину. Ово технолошко решење из Силиконске долине, највише користе велике глобалне компаније.

понедељак, 23. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи