Читај ми!

На Поликастру обележена годишњица пробоја Солунског фронтa

Комеморативном свечаношћу у меморијалном комплексу Поликастро у Грчкој обележена је 104. годишњица пробоја Солунског фронта.

Током церемоније, окупљенима су се обратили представници грчке Владе, конзуларних представника савезника и удружења потомака.

Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић предводила је, у оквиру савезничког меморијала у Поликастру, државну комеморативну свечаност полагања венаца и одавања почасти. Поручила је да су ту како би се поклонили  бесмртној војсци предака.

"Данас смо овде у Поликастру, да се заједно поклонимо бесмртној војсци наших предака, који су својом храброшћу и животима поплочали пут којим ми данас слободно корачамо", поручила је министарка Кисић, која је положила венце на Споменик силама савезницама у Великом рату и на Спомен-бисту председнику српске владе за време Великог рата Николи Пашићу.

Кисићева је истакла да се Србија сећа свих храбрих војника, њихових мука и патње, али пре свега њихове неописиве снаге и љубави према домовини која их је терала да иду напред, да не одустају и да се боре за своју слободу и слободу будућих генерација.

"Оно што су наши преци учинили за нашу Србију не сме никада да се заборави. Зато смо данас овде да покажемо да се то никада неће ни десити. Наша обавеза је да им и на овај начин кажемо хвала, да им поручимо да због њих знамо како се брани и воли отаџбина и да им обећамо да ћемо њихова дела и херојство преносити и на будућа поколења", нагласила је министарка.

Указала је да Србија не заборавља ни оне који су српској војсци пружили руку спаса када јој је била најпотребнија, који су њом делили муку и заједно се, раме уз раме, борили за мир.

Зато, како је истакла, меморијал на Поликастру представља доказ колико је тада заједничка борба била важна, јер је утабала пут ка победи у Првом светском рату.

"Меморијал на Поликастру представља симбол једне велике епохе и славног периода у коме је Европа показала да су слобода и мир основни принцип по коме треба да почива свако друштво. Република Србија наставиће да се на тим принципима даље гради и развија", поручила је Кисићева.

Након обраћања, делегације су положиле венце на споменик борцима, али и бистама тадашњим председницима Влада.

Комеморативној свечаности у Поликастру присуствовао је и министар за рад и борачко-инвалидску заштиту Републике Српске Душко Милуновић, а пошту су одали и представници Конзулата Србије у Солуну, делегације Министарства одбране и Војске Србије, представници Републике Грчке, представници удружења опредељених за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.