Читај ми!

Спасавање грађана и вештине у гашењу пожара - десантни чамци и хеликоптер у вежби МУП-а

Сектор за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова свечаним дефилеом припадника и показно тактичком вежбом обележио је на Ади Циганлији свој дан.

Током полусатне вежбе припадници Сектора за ванредне ситуације приказали су вештине, знања и способности у гашењу ватрене стихије, спасавању и евакуацији угрожених грађана како из саобраћајних незгода, тако и са запаљених пловила, вишеспратница, али и из воде уз употребу хеликоптера.

Приказали су и вештине у гашење пожара употребом десантних чамаца, али и техничке интервенције са опасним материјама и проналаска и транспорта неексплодираних мина, граната, саопштило је Министарство унутрашњих послова.

Министар унутрашњих послова Александар Вулин поручио је да бити уз онога који пати није посао већ животна мисија припадника Сектора за ванредне ситуације, мисија због које постоје и разлог поноса што носе униформу ватрогасаца спасилаца, наведено је у саопштењу МУП-а.

Министар је нагласио да тај рат воде ватрогасци спасиоци, предвиђају запослени у Управи за превентивну заштиту и да се он води свакога дана и због тога се захвалио ватрогасцима спасиоцима што су увек ту за грађане када је тешко.

"Док ми данас славимо овај дан, говоримо о ономе добром што смо урадили, обећавамо да ћемо радити боље, сада, овог тренутка, нечији живот је угрожен и неко од припадника Сектора за ванредне ситуације је ту да му сачува живот, спасе имовину, сачува здравље. У овом тренутку ватрогасац је спасио нечији живот, вратио наду, неко ће имати разлога да по њему да име сину, унуку", нагласио је министар

Сви припадници сектора за ванредне ситуације, као је рекао, нешто су више од обичних службеника, више од оних који заврше посао када скину униформу, јер за њих обавеза спасавања људских живота никада не престаје.

Спасено 27.965 особа од 2019. године 

Начелник Сектора за ванредне ситуације Лука Чаушић истакао је да су од оснивања Сектора за ванредне ситуације 17. септембра 2009. године, ватрогасци спасиоци били ангажовани у 415.205 интервенција и спасили 27.965 особа.

Нагласио је да су у последњих годину дана реновирана и реконструисана 24 објекта Сектора за ванредне ситуације, да су изграђена четири нова објекат Сектора за ванредне ситуације, од којих нарочито понос представља прва ватрогасна станица на Новом Београду, коју су грађани ове општине и београдски ватрогасци чекали деценијама.

"У току је изградња и ватрогасне станице у Трговишту, која ће бити готова за 45 дана, а за десетак дана крећемо у изградњу Управе за ванредне ситуације у Крагујевцу", рекао је Чаушић и додао да је покренут и стратешки пројекат производње домаћих ватрогасних камиона.

Указао је да је ове године у Србији било 23,5 пожара више на отвореном и да је сваки од 13.810 шумских и пожара на отвореном угашен и локализован за мање од 24 сата од пријаве.

Чаушић је нагласио да овакви успеси не би били остварени без подршке министра унутрашњих послова Александра Вулина, највеће подршке једног министра унутрашњих послова коју је ова служба имала, не само од формирања Сектора за ванредне ситуације, већ и у односу на службе које су раније постојале.

Речи захвалности 

Захвалност припадницима Сектора за ванредне ситуације на њиховој хуманости, храбрости, спремности да у сваком тренутку буду ту и помогну, исказали су Анита Божиловић, мајка дечака кога су храбри ватрогасци Саша Лалић и Андрија Трифуновић у Зајечару спасили из шахта са водом, дубине око четири метра и Аца Надев држављанин Северне Македоније чији је живот, након саобраћајне незгоде, у којој је остао заробљен у камиону, спасао командант ватрогасно спасилачке јединице у Врању Ведран Ташковић.

Анита Божиловић истакла је да ће тај 13. јун памтити до краја живота и да од тог дана њен син има своје анђеле чуваре, Сашу и Андрију.

Аца Недев захвалио се свом спасиоцу Ведрану Ташковићу, али и свим ватрогасцима који свакодневно, ризикујући сопствени живот, брину о свим грађанима.

У склопу обележавања Дана Сектора за ванредне ситуације министру унутрашњих послова Александру Вулину и државном секретару Бојану Јоцићу уручени су пригодни поклони, а припадницима Сектора који су током ове године остварили изванредне резултате уручене златне плакете и значке.