Читај ми!

Зејтинлик, комеморација српским војницима погинулим у Првом светском рату

Поводом годишњице пробоја Солунског фронта у комплексу српског војног гробља Зејтинлик одржана је комеморација српским војницима погинулим у Првом светском рату.

Делегацију Србије дочекао је деведесетчетворогодишњи Ђорђе Михаиловић, доскорашњи чувар српског гробља.

Комеморацији су присуствовали званичници Србије и Грчке, Републике Српске, бројна удружења.

Пробој Солунског фронта, чему је храбра српска војска дала највећи допринос, представља кључни моменат у Првом светском рату и један од најзначајнијих догађаја у нашој историји, поручила је министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић на Војном гробљу Зејтинлик у Солуну.

"Историја ће памтити огромну храброст српских војника, њихову велику љубав према отаџбини, велику жељу и вољу да се што пре врате на своја огњишта и да својој домовини донесу слободу. На томе ћемо им бити вечно захвални", рекла је Дарија Кисић, која је предводила државну комеморативну свечаност полагања венаца и одавања поште српским војницима поводом обележавања 104. годишњице пробоја Солунског фронта.

Она је истакла да су српски војници тада своје животе дали да би данашње генерације живеле у миру и слободи, које су и данас највеће вредности које морамо да чувамо.

Министарка Кисић је на Зејтинлику разговарала са дугогодишњим чуварем овог гробља Ђорђем Михаиловићем, а у Спомен књигу је уписала: "Српски јунаци, док постоји Србија и српски народ постојаће и захвалност за ваш највиши пример јунаштва, љубави и оданости према својој домовини и свом народу. Живела Србија!" 

На спомен гробљу Зејтинлику у Солуну, сахрањено је више од 21.000 бораца, међу којима 8.000 српских војника.

Поводом 106 година од искрцавања српске војске на Kрф, бројна борачка и друга удружења сваке године долазе на Видо да одају пошту страдалима.

На Kрфу је било 28 српских гробаља, једно овде на Виду. Од 1936. до 1939. године ексхумирани су посмртни остаци и пренети на Видо.

Идентификовано је њих 1.232 и они су овде сахрањени по азбучном реду. У два бочна бункера су тела још 1.502 војника којима се не знају имена.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи