Читај ми!

Обележено 106 година од искрцавања српске војске на Крф

Да се не заборави и никад никоме не понови – чуло се на острву Видо. Одржана је централна државна комеморативна свечаност поводом 106 година од искрцавања српске војске на Kрф.

Србија неће заборавити патњу и страдање ниједног војника у Плавој гробници. Њих незванично и више, спуштено је у море јер није било могућности да буду сахрањени.

На месту бола, страдања и поноса, грчким пријатељима захвалност и порука Србије да слобода и данас нема цену.

"Поредећи данашње и прилике пред Први светски рат, званичници Грчке поручују, искуства из прошлости уче нас да тражимо решења и стекнемо мудрост", навела је Дарија Кисић Тепавчевић, министарка за рад, запољшавање, борачка и социјална питања.

"У тешким временима становници Kрфа били су уз српски народ. Поносни смо што смо део ваше историје и овде смо да потврдимо солидарност и сарадњу међу нашим народима. Више него икада потребне су нам поуке, сви смо скупо платили свој суверенитет", истакла је Панајота Ђане, заменица градоначелника Крфа.

Бројна борачка и друга удружења сваке године долазе на Видо да одају пошту страдалима.

На Kрфу је било 28 српских гробаља, једно овде на Виду. Од 1936. до 1939. године ексхумирани су посмртни остаци и пренети на Видо.

Идентификовано је њих 1.232 и они су овде сахрањени по азбучном реду. У два бочна бункера су тела још 1.502 војника којима се не знају имена.

Били су млади момци из сеоских средина који никада нису путовали, осим до Крфа. Био је то њихов први сусрет са морем и њихов крај.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво