Читај ми!

Ускоро почиње попис становништва, само на три питања не морате да дате одговор

Попис становништва почиње првог октобра и трајаће месец дана. Свако има законску обавезу да одговори на постављена питања тачно. Ипак, постоје три питања на која не морате да дате одговор ако не желите.

Од 8 часова првог октобра пописивачи излазе на терен и интервјуе спроводе од врата до врата.  

Помоћник директора Републичког завода за статистику Петар Коровић разрешио је неке од недоумицa грађана.

Шта се дешава ако нисте код куће

Ако нисте код куће, пописивач ставља обавештење у поштанско сандуче на којем оставља своје податке и контакт пописног инфо-центра са којим затим ступате у контакт, а касније са пописивачем уговарате његов долазак.

На која питања не мора да се одговори

Законска обавеза је да се одговори тачно пописивачу на постављена питања. Ако неко не жели, постоје три питања на која не мора да се дâ одговор – о националној припадности, вероисповести и матерњем језику.

Наизглед необична питања

Постоје питања која су наизглед необична, попут оног које се поставља мушкарцима – колико биолошке деце имају или питања где је живела мајка у моменту рођења детета.

Коровић истиче да су сва питања логична, иако можда не изгледају одмах тако.

"Деца из сеоских средина се рађају у породилиштима најближих градова, и онда се у личним подацима наводи место где су се родили, а не где су живели. У неком селу, анализом података испоставило би се да се није родило ниједно дете, јер пише да су се родили у општини. Овако добијамо праву информацију где сте живели по рођењу", наводи Коровић.

Безбедност података

Сви подаци који се дају пописивачу су безбедни и нигде неће бити публиковани, користе се само у статистичке сврхе. Ниједна друга институција не може да их користи. То је гарантовано Законом о попису становништва, Законом о статистици, Законом о заштити података о личности.

петак, 29. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво